167 години от рождението на Стефан Стамболов

УниБИТ се преклони пред паметта на лидера

Днес се навършват 167 години от рождението на бележития български държавник и революционер Стефан Стамболов. Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) вече повече от десет години организира всяка година на тази дата официално поклонение на мястото, където е бил посечен един от най-значимите лидери в българската история.

По инициатива на ръководството на УниБИТ на събитието традиционно присъстват гвардейският духов оркестър, гвардейци, оркестърът на Академията на МВР, представители на държавната власт, духовни лица, интелектуалци,  общественици, студенти и докторанти.

И тази година, независимо от сложната ситуация породена от COVID-19, традицията беше спазена. Студенти и докторанти от УниБИТ поднесоха цветя от името на целия академичен състав на университета, на паметника на Стефан Стамболов в градинката на „Кристал“. Нещо повече, младите хора от УниБИТ се бяха подготвили с надпис, свидетелстващ тяхното уважение към личността на държавника, който гласеше „УниБИТ се прекланя пред подвига на Стефан Стамболов!“.

Младите хора споделиха, че се надяват догодина събитието да бъде уважено подобаващо от обществеността на София и страната.