2017 открои победители и губещи в техно индустриятя

2017 беше луда година на драматични победи и ужасни загуби за техно индустрията. Това включваше най-голямата инвестиция, която някога е съществувала и една от най-тежките първични публични покупки за едно десетилетие; разширяването на гигантските империи и агресивното издигане на китайските технологични гиганти и преброяването на американските.

Ето най-високите и ниските нива

Победителите
Amazon.

Amazon е навсякъде и става все по-разпространен в живота ни след блокирането на придобиването на Whole Foods от 13,7 милиарда долара. Компанията вече се възползва от новия си инструменти, като популяризира продукти като Amazon Echo в магазините и инсталира амазонски шкафове на определени места, за да може клиентите да вземат и да пуснат поръчки от Amazon.com. С повече от 50% увеличение на цената на акциите от 3 януари 2017 г. несъмнено беше силна година за Amazon и се очаква продължи и през 2018.

Али Баба.

Най-големият конкурент на Amazon в Китай има еднакво отлична година, като цената на акциите се удвоява. В допълнение към бързия си растеж и още един рекорден ден Singles Day (годишен ден за Black Friday), компанията скочи отвъд своите амбиции за електронна търговия с инвестиция от 15 милиарда долара в научноизследователска и развойна дейност за следващите три години.

SoftBank.

Фондът “Vision” на SoftBank, най-големият корпоративен фонд за рисков капитал, който някога е бил на стойност 100 млрд. долара, е инвестирал на пазара в 61 сделки – 42 от които са довели – общо 31,1 млрд. долара. Сравнете това с рекорда  от 2016 г., когато той затвори 38 сделки на обща стойност 7,7 милиарда долара и е ясно, че фирмата изпробва нова и агресивна стратегия за разширяване. Най-големите инвестиции на SoftBank са отишли ​​в компании от по-късните етапи, включително WeWork, Didi Chuxing, Slack и Uber, но също така внедриха жизненоважни средства за стартиращи фирми в ранна и средна фаза, като последната инвестиция от 120 милиона долара в застрахователната компания Lemonade.

WeWork.

През август WeWork спечели инвестиция от 4,4 милиарда долара, за да разшири своята съвместна империя. Новото финансиране донесе оценката на компанията на 20 милиарда долара, което q направи сред петте най-ценни начинаещи в света технологии и започна да се занимава с купуване на компании. Нейните придобивания включват платформа за управление на строителството, базирана камера за кодиране, базирана в Ню Йорк,  универсален магазин, който да служи като нов щаб, както и платформата за хобита Meetup.com.

Bitcoin.

Е, тук сме, в края на драматичното покачване на Bitcoin до почти $ 20,000 на 17 декември. Въпреки страданието на еднакво драматичен спад под $ 11,000 само няколко дни по-късно по време на продължаващата корекция на пазара, bitcoin, заедно с други криптовалути, беше големият победител през 2017 г. Общата стойност на всички бисквити се е понижила от малко под $ 10 млрд. на 1 януари 2017 г. до 245 млрд. долара на 29 декември. Това нарастване е изтласкало бизнеса от ръба на финансите в основния поток, което в крайна сметка води до създаването от фючърсите на бизнеса.

Загубилите

 

Facebook.

Facebook имаше голяма оценка тази година с въпроси относно влиянието си върху президентските избори през 2016 г. в САЩ. След като главният изпълнителен директор Марк Зукерберг категорично отрече, че разпространението на фалшиви новини на неговата платформа би могло да попречи на изборите, разследването в началото на септември показа, че свързани с руски сметки сметки са купили 150 000 долара в реклами от юни 2015 до май 2017 г. На 1 октомври компанията се съгласи да предаде приблизително 3 000 реклами на Конгреса и оттогава публично изрази ангажимента си да се удвои в борбата с фалшивите новини и речта на омразата.

Uber.

Големият спад на команията започна на 19 февруари с изявлението на бившия инженер Сюзън Фаулър, посветено на токсичната култура и размирния сексизъм и тормоз, с които се сблъска в компанията. Фаулър постави началото на драматичното отстраняване на съосновател и главен изпълнителен директор на Травис Каланик, което заедно с редица други скандали, включително многобройни съдебни дела и федерални разследвания, огромно неразкрито нарушение на данните и скрити програми за наблюдение, разтърси имиджа на компанията.

Синя престилка. “Blue Apron”, веднъж що се отнася до ястието за хранене на Силиконовата долина, имаше най-лошото представяне през тази година и едно от най-лошите от десетилетието. На 29 юни компанията отвори деня на $ 10 – вече под ценовия диапазон от 15 до 17 долара, за който се надяваше, и беше затворен на същата цена. Акциите оттогава са се понижили с близо 60%, като затварят на 4,29 долара на 28 декември. Провалът на Blue Apron е история на ужасяващо време – две седмици преди публичното предлагане, Amazon обяви плановете си да придобие Whole Foods, но също така и старши хабрис, , до голяма степен непроведен публичен бизнес модел. През октомври тя освободи 6% от персонала си, а в края на ноември главният изпълнителен директор отстъпи.

Juicero.

Juicero, производителят на сокоизстисквачка, свързана с WiFi, е постер на всички най-лоши идеи от тази година. През април размирното разследване на Блумберг разкри, че специално разработените кутии за сок от 120 млн. долара буквално биха могли да бъдат притиснати ръчно, за да се получат същите резултати като скъпата сокоизстисквачка. С други думи, Juicero просто беше преоткрил ръцете.