7 факта, представящи интересния живот на Клод Моне

Оскар-Клод Моне е известен със серията си маслени картини, изобразяващи водни лилии, спокойни градини и японски мостове. Френският художник манипулира светлината и сянката, за да очертае пейзажи по един разкошен начин, възобновявайки традиционната художествена сцена в края на 19 век.

Чествайки отбелязването на рожденната му дата (14 ноември), представяме на читателя 7неща, които може би не знаете за бащата на френския импресионизъм.

Артистичният му талант се заражда в много ранна възраст.
Роден в Париж през 1840 г., Моне започва да рисуваот малък, скицирайки своите учители и съседи. Той посещава училище по изкуства и още като млад тийнейджър започва да продава своите карикатури. Майката на Моне насърчавала артистичния му талант, но баща му, който притежава хранителен магазин, иска той да се съсредоточи върху бизнеса с хранителни стоки. След смъртта на майка му през 1857 г., Моне напуска дома си и заживява със своята леля.

Служи като военен в Алжир.
През 1861 г. Моне постъпва в армията. Принуден да се присъедини към Първия полк на африканската лека кавалерия, той напуска Париж и се отправя към Алжир, територия, която тогава е контролирана от Франция. Бащата на Моне предлага да плати за освобождаването на сина си, ако обещае да се откаже от рисуването, но Моне отказва. След като служи една година, Моне се разболява от коремен тиф. Леля му плаща, за да го освободи от армията и го записва в арт училище в Париж.

Оцелява след опит да се удави в Сена
В края на 20-те години на миналия век Моне е разочарован от академията и френското изкуство. Той мрази да копира изкуството, което виси в Лувъра и да рисува сцени от древни гръцки и римски митове. Затова и изкуството му почти винаги се отхвърля. Депресиран и борещ се да подкрепи себе си и семейството си финансово, Моне скача от мост през 1868 г. Художникът оцелява и започва да прекарва време с други художници, които също се чувстват разочаровани от ограниченията на Академията.

Непрякопомага за създаването на термина “импресионизъм”.
Моне създава общност с други разочаровани художници – група, която включва Реноар, Камил Писаро, Едгар Дега и Пол Сезан. Групата, се нарича Анонимното дружество на художници, скулптори и др. Моне организира изложба през 1874 г., включваща новаторски произведения на изкуството с ярки цветове и свободни, на пръв поглед спонтанни четки. След като критик сравнява една от картините на Моне – “Импресия, изгрев” – до недовършена скица (или “впечатление”), терминът “импресионисти” се опира до описване на художниците, които показват тези радикално различни нови картини.

Внася своите водни лилии от целия свят.
От 1883 до смъртта му през 1926 г., Монеживее в Живерни, село в Северна Франция. През годините засажда всичко от маковедо ябълкови дървета в градината си, превръщайки я в красиво и спокойно място,за да рисува. Накрая, богат от продажбите на картините си, Моне инвестирасериозни пари в градината си. Той поставя японски подземен мост над езерото сии внася водни лилии от Египет и Южна Америка. Макарче местният градски съвет му казвада отстрани чуждестранните растения, за да не отровят водата, Моне не ги слуша.За последните 25 години от живота си, той боядисва водните лилии в серия откартини, които представят растенията в различна светлина и текстура.

През 2015 светът открива нов пастел на Моне

През 2015 г. търговец на изкуство в Лондон открива непознат пастел на Моне, който бил скрит зад друг чертеж на Моне, който е купил на търг в Париж през 2014 г. Пастелът изобразява фара и кея в летище Хавър, където Моне живее като дете. Арт учени утвърждават пастела като автентично произведение на Моне и го датират от 1868 г., когато той скача в Сена.

Туристите могат да посетят дома и градините на Моне

През 1926 г. Моне умира от рак на белите дробове. От 1980 г. бившият му дом в Живерни е отворен за туристи, които могат да видят градините, дърворезбите и спомените. Всяка година стотици хиляди хора посещават Живерни, за да се разхождат из известната градина на художника и да ремонтират дома си. Освен че гледат към различни цветя и дървета, посетителите могат също да видят спалнята, студиото и хола на Моне.