75% от българите не вярват в новия корупционен орган

Мнозинство от 75% от българите не вярват, че новият антикорупционен орган реално ще успее да свърши нещо. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл” по актуалните теми в обществото.

Освен това 86% не одобряват мораториума върху лекарства и явно решението на ГЕРБ да го отмени е било правилно според обществото.

Най-силно застъпената тема в изследването е ситуацията около евентуалния втори кабинков лифт в Банско. Българите нямат единствен отговор на въпроса „растеж или природа”. Ясно се долавя влиянието на социалните проблеми в България. 48% казват, че икономиката е по-важна, а на практика почти също толкова – 44% назовават природата. Дяловете на отговори „природата” е сравнително висок и съизмерим с европейската картина на нагласите.

Опазването на природата и развитието на бизнеса и туризма не си противоречат в умовете на българите – както „Галъп интернешънъл” вече отбеляза в свой сондаж от преди година.

Взаимните обвинения на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези. Например, мнозинство от 64% се съгласява с тиражираното тези дни твърдение, че част от еколозите всъщност тенденциозно пречат на българския туризъм в името на външни интереси. Също мнозинство, от 58%, приема, че развитието на ски туризма у нас е в интерес не на цялото общество, а само на малцина богати хора.

Когато пък трябва да изберат кое от двете е по-вярно, 45% казват, че зимните курорти са презастроени, а 36% – че липсват достатъчно писти. Останалите се колебаят.

Вероятно, съпричастността към ски спорта е все още малко по-далечна за българите, защото 83% заявяват, че не карат ски. В същото време обаче 82% се съгласяват, че туризмът действително е важен отрасъл за страната и това не е просто щампа. Мнозинство от 72% по принцип одобряват строежа на нови писти и съоръжения.
67% са принципно за изграждане на втория кабинков лифт. Очевидно, напрежението в обществото по тази тема расте и изходът може да бъде единствено някаква форма на общо решение между двете очертали се страни. Например, над 90% от българите – автоматично приемат, че за всяко отсечено дърво трябва да се засаждат три нови.

В опита си допълнително да тества подобни въпроси, свързани с дилемата инвестиции и социална цена, „Галъп интернешънъл” попита респондентите дали поскъпването на водата е неизбежно, или изкуствено – само за да се провери дали и доколко хората възприемат обяснението за инвестиции във ВиК-мрежата. Както може и да се очаква, 80% намират предстоящото увеличение за изкуствено. Протестите срещу новите цени на водата са поощрени от общественото мнение.

Изследването е направено след експресен телефонен сондаж сред 800 души на 19 и 20 декември по методика, която осигурява представителност на данните, уточняват от “Галъп”.