9 картини, които промениха света

Изкуството може да има способността да ни развесели, да ни забавлява, но също така има властта да осъществи истинска промяна в света.

Пабло Пикасо веднъж стигна дори дотам, че да заяви: “Живопис не се прави за украса на апартаменти. Това е офанзивен и защитен инструмент за война срещу врага. “

Някои произведения на изкуството в историята революционизират начина, по който мислим за политиката, социалните въпроси и дори самото изкуство.

Представяме ви 9 от картините, които имат неоспоримо въздействие върху света на изкуството и извън него.

Изследвания на плода в утробата, 1510г., Леонардо да Винчи

Изследването на плода, извито в утробата представено от да Винчи, може би има по-голямо въздействие върху света от Мона Лиза или Тайната вечеря. При изработването на своите анатомични рисунки – взети от реалния живот дисекции, незаконна практика за не-лекари – Леонардо оспори морални и художествени конвенции. Намеренията и методите му продължиха да променят начина, по който както художниците, така и учените изследват човешкото тяло.

Лас Менинас, 1656 г., Диего Веласкес

Това не е стандартна картина в двореца. В този портрет на принцеса Маргарита и нейните придворни, испанският художник Диего Веласкес повдига сложни въпроси и поставя различна гледна точка за участието на зрителите в живописта. Неговото влияние върху историята на изкуството е дълбоко. Той повдига въпроси, зададени от кубизма 250 години по-късно, а Пикасо еж толкова очарован от Лас Менинас, че рисува 58 версии на картината.

Смъртта на Марат, 1793 г., Жак-Луи Давид

Тази картина на френския художник Жак Луи Дейвид може да се смята за първата наистина политическа творба. Той изобразява последствията от убийството на революционния лидер Жан-Пол Марат, който е намушкан във ваната. Дейвид пресъздава силен политически момент и го рисува с почти фотографска простота. Картината му за неговия се превръща в подходяща част от политическата пропаганда, широко разпространена сред обществеността.

Олимпия, 1863 г., Едуар Мане

Тази радикална голота често се приветства като отхвърляне на патриархалния поглед в изкуството. Когато Едуард Манет стои, за да рисува Олимпия на леглото си, това не се смята за нещо ново – но Олимпия щеше да бъде различна. Позата е пряко базирана на Венера от Урбино от ренесансовия художник Тициан, картина, известна с шокиращата си сексуалност. Но тук  Олимпия се сблъсква с конфронтация, вперила поглед. Ръката ѝ е пречка за нейните гениталии, а не жест на покана.

Черен квадрат, 1915 г., Казимир Малевич

Тази картина може да изглежда като черен квадрат, защото е така. Работата на Казимир Малевич се смята за първата картина, която всъщност не е нищо. Малевич иска напълно да отхвърли идеята, че изкуството трябва да изобразява действителността. Тази картина и идеите на Малевич продължават да вдъхновяват безброй художници през ХХ век и са основата, върху която са широко изградени абстрактни и концептуални художествени движения – не непременно промяна на света, а промяна на изкуството завинаги.

Campbell’s Soup Cans, 1962, Анди Уорхол

Анди Уорхол направи дизайн, който американският народ виждаше всеки ден, и го превърна в художествено изкуство. По този начин той постави под въпрос идеите за ценност, принадлежащи към изкуството – тази супа на Кембъл наистина ли е по-малко достойна за внимание от Леонардо? За да подчертае неговата точка, Уорхол пръв показа работите, подредени по рафтовете в галерийно пространство, имитиращи как ще бъдат подредени в магазин за хранителни стоки.

Герника, 1937 г., Пабло Пикасо

Никое произведение на изкуството не е станало толкова важен символ на антивоенните движения, колкото тази сърдечна картина на Пабло Пикасо. Работата описва бомбардировките на испанския град Герник през 1937 г. по време на испанската Гражданска война. Испанското правителство моли Пикасо да създаде произведение на изкуството, което да пресъздаде тази жестокост. От много критици тя се счита за една от най-трогателните и силни антивоенни картини в историята.

Проблемът, с който всички живеем, 1964 г., Норман Рокуел

Илюстраторът Норман Рокуел направи кариерата си, изобразявайки нормалността на американския живот в средата на века – както доброто, така и лошото. Направена през 1964 г., в работата се показва младо черно момиче на име Руби Бриджис, което върви по пътя към изцяло бяло училище. Тя е обградена от охрана, поради расовата омраза, която е подбудена към нея. Картината става емблематичен образ на Движението за граждански права и Барак Обама го излага на показ, когато кани Бриджис да се срещне с него в Белия дом през 2011 г.

Guerilla Girls, 1989, Трябва ли жените да бъдат голи, за да влязат в Метрополитън?

Guerilla Girls са анонимна група художници с важно послание. Това изкуство на група активисти се бори 30 години с расизма и сексизма в света на изкуството. Те правят това само като посочват фактите – в случая, че “по-малко от 5% от художниците в секцията” Модерното изкуство на Metropolitan Museum in New York  са жени, но 85% от тях са голи. Този плакат се превръща в символ на насърчаването на женската репрезентация в художествените институции.

Господи, помогни ми да преживея тази смъртоносна любов, 1990 г., Дмитрий Врубел

През 1979 г. е направена известна снимка на лидера на Съветския съюз Леонид Брежнев и лидера на Германската демократична република Ерих Хонекер. Двамата са изобразени в социалистическа братска целувка. Дмитрий Врубел рисува този образ върху Берлинската стена. Като най-известната част от галерия “Ийст-гайд”, където са разположени стенописи върху останалите части на Берлинската стена, картината е символ на това как изкуството може да бъде израз на силата на хората – сила, която може да промени посоката на политиката.