Цветомир Цоков и работата му със знаците като визуална семиотична система

Цветомир Цоков работи в областта на графичния дизайн, колажа и декоративната живопис. Завършва Художествената гимназия, а след това и НХА със специалност “Плакат и визуална комуникация” в класа на проф. Иван Газдов. Знаците са негова страст. Харесва тяхната мистичност, простота на формата, наситеност със съдържание. Затова и защитата на докторската му степен по изкуствознание и изящно изкуство е “Знакът във визуалната комуникация и плаката”. 

В областта на колажа има своя самостоятелна изложба “Колажът” в галерия “КЕВА” от 2003г. Декоративната живопис на художника може да бъде разгледана на страницата му във фейсбук “tsestsoart”.  Половината от картините там представляват актуализирани дигитално минали проекти (темпера), а другите са нови. Цветомир разказва, че половината от ескизите си рисува на хартия, а после ги разработва до ниво “картина” с векторна програма. От 95-та година до 2017г. не е рисувал по свои проекти, през това време се занимава с с други професии и има свои открития извън артистичната сфера. Едно от тях е собствена фитнес система, която преподава от 2012 насам.

“Танц”, Цветомир Цветков

Обект на изследване за него е как формата на плаката е определила езика на съвременната визуална комуникация. Вълнува го дали художествената и знакова значимост на текста в графичния дизайн е важна в еднаква степен за ефективността на визуалната комуникация. В дисертацията си застъпва схващането, че стилизацията е единственият метод, при който процесите на означаване и естетизация се припокриват напълно. Развитието на българското изобразително изкуство и графичен дизайн вижда като част от глобалната линия с прилежащите ѝ характеристики. Те, в частност графичната сфера, са пъстри “качествено” и пренаситени “количествено”.

“Автопортрет”, Цветомир Цветков

За картините, които рисува в момента, Цветомир се влияе от творци като Кацушика Хокусаи, Джузепе Арчимболдо и Алфонс Муха. Няма конкретна предпочитана тематична насока, ” интересува ме и злободневното, и феноменалното”. Знаците като семиотична система, чрез която изразяваме чувства, състояния е обект на интерес за Цветомир.  Те са това, което го вълнува в човека, разглеждан като знаково животно. И основна тема на самостоятелната му изложба “Отражения” в галерия СИБАНК, в която в 4 цикъла(Любов, Егоизъм, Сила, Слабост) чрез техниката ситопечат представя човешките емоция през системата “означаващо – означаемо”.