Борис Стефчев “От символизма до реализма” – онлайн изложба

Галерия Нюанс няма да бъде отворена за посещения до последващо известие. За този период галерията е подготвила  една изключителна изложба, която има за цел да почете паметта и таланта на художника Борис Стефчев.  Тук :https://www.nuancegallery.bg/ можете да разгледате всичките 17 произведения, които ще ви разкажат за творчеството на този позабравен, но изключителен автор.

Роден  в София на улицата  на галерия „Нюанс“- „Иван Денкоглу“  през 1894г., той започва образованието си на професионален художник в Художествено-индустриалното училище в София, където му преподава проф. Цено Тодоров.  След това става студент по декоративно изкуство при проф. Стефан Баджов. Благодарение на отличителния си талант Борис Стефчев получава стипендия,  за да продължи образованието си в Мюнхен. Военните действия в Германия свързани с избухването на Първата световна война правят следването му в Мюнхен фактически невъзможно, в следствие на което той става студент в Кралската художествената академия във Виена. Повлиян от духа на времето и тенденциите актуални в една от тогавашните столици на изкуството, младия Борис се увлича по символистичната и сецесион естетика. Той рисува множество широко форматни маслени композиции, в които предлага интригуващи интерпретации на библейски и митологични сюжети облечени в една от характеристиките на цялостното то му творчеството, а именно мистичното присъствие в неговия живописен език.
В настоящата експозицията ще имате възможност да разгледате някои от тези завладяващи платна. Неговата изкусителна Ева носи две ябълки, дадени й от змията – една за нея и една за Адам. А една от ранните му работи представя сюжет от евангелския разказ за посещението на гроба Господен от от три жени в третия ден след неговата смърт. Тук Борис Стефчев “преразказва” историята изключително модерно – равните тонове и съвременните детайли допринасят за емоционалното й въздействие, говорещо на езика на символизма.

Когато Борис Стефчев се прибира в България, той започва да преподава  и до края на живота си работи в таванското си ателие, пак на улица „Иван Денкоглу“. В свободното си време той пътува из България и рисува пейзажи, които макар далеч от естетиката на символизма, също задържат емблематичната за работата му мистичност и приятна меланхолия. И все пак, въпреки всичките си останали творчески търсения, Борис Стефчев сякаш е най-запомнен с мощните си морета. Част от експозицията са няколко от най-впечатляващите му изяви като маринист – те са едри и внушителни. Рисува ги на различни места, но винаги по крайбрежието на нашето Черно море, на което той остава верен до края на жизненият си път през 1983г.