Международният филмов фествал Бургас ще се проведе от 19 до 25 юли

През лятото и киното отива на море, а Бургас за четвърта поредна година година ще бъде домакин на горещата среща между седмото изкуство и синьото вдъхновение. Международният филмов фествал Бургас (BIFF) ще се проведе от 19 до 25 юли на познатите ни бургаски локации Открита сцена „Охлюва“ , Културен център „Морско казино“ и комплекс Акве Калиде. Откриването е подобаващо морско – с дебютна изложба MORE на фотографа Кирил Пейчев, чиято отдаденост към морето, уловена в кадри, отдавна ни е пленила завинаги. Очакваме с вълнение да видим фотографиите му на живо, курирани от режисьорката Иглика Трифонова и изложени в галерия Г. Баев от 18 юли до 30 юли.
Акцентите от филмовата програма на фестивала тази година са не по-малко вълнуващи. Филмът “Арада” на турския режисьор Му Тунч, който преди броени седмици беше селектиран в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк за заслугите си към световната пънк сцена, ще бъде представен лично от автора. В Бургас ще гостува и американската режисьорка Бани Кошнуди със своя пълнометражен дебют – мексиканския филм “Светулки”. След премиерата си на Берлинале “Форум”, филмът “Серпентариус” на режисьора Карлос Консейшао ще отбележи своята премиера и в България. Очакваме акьора Жоао Араис, лично да представи филма. Сред останалите заглавия се открояват филми на утвърдени режисьори, като Едоардо Де Анджелис с “Порокът на надеждата” и Владимир Блажевски с “Година на маймуната“. Сред гостите ще бъде и Андрей Кречетов – режисьор на късометражния “Общежитие за жени”.
За пръв път в конкурсната програма ще участват филми от световната кино сцена, а журито, в състав Ирена Даскалова, Вики Река Киш, Анна Горанова, Алесио Максимилиан Шродер и Илкер Савашкурт, ще определи най-добрия пълнометражен и късометражен филм. Публиката също ще отличи свой фаворит, както и ще може да се запознае с гостите на фестивала и да участва активно в специални дискусии с тях.
Програмата извън прожекциите прелива от още приятни изненади. Тази година гост на фестивала, с отворен двудневен майсторски клас, ще бъде Теодор Ушев, който ще ни оплете “в мрежата на следобедните сънища“ и ще разплете някои от тайните около създаването на филми.
Сред майсторите в програмата заслужено място е отредено и на Йордан Радичков, чиято 90-годишнина от рождението ще бъде почетена с прожекция на единствения документален филм за писателя „Черкаски хроники“ на режисьора Димитър Петков.
По традиция специална филмова селекция ще представи режисьори от гр. Бургас, а премиерно ще можем да видим и сътворения на морска земя филм “Преливане”, осъществен от Burgas Film Lab по идея на Батаки студио и Международен филмов фестивал Бургас. Проектът е част от БУЛЕВАРТ – Мрежа на сетивата и Ротонда бар.
Доброто кино не може и без добра музика. Тази година музикалният тон ще зададат още с откриването на фестивала Les Animaux Sauvages, а дивият им дух няма да ни напусне до самото закриване, когато ще бъде показан новият документален филм на режисьора Борислав Колев „Рокендрол“. Лентата проследява едни от най-легендарните рок банди на 80-те и 90-те в България и тяхната история през изминалите години.
Киното – световно, родно, независимо, експериментално, музикално, вечно, под звездите и сред дълбините – през юли ще акостира на брега на морето под флага на Межународния филмов фестивал Бургас. Не пропускайте да доплувате насам!