Художникът Николай Янакиев представи България на форум ЮНЕСКО – ”Art Camp Malta”

От 24 октомври до 5 ноември 2019 г. Малтийската национална комисия за
ЮНЕСКО и Службата за образование наука и култура бяха домакини на третото издание на ”Art Camp Malta”, “Цвят за мир” на остров Гозо

20 творци от Европейския съюз, Северна Африка и Близкия Изток участваха в това събитие. От 2012 г. Н.Пр. г-жа Хевда Сер, посланик на ЮНЕСКО за мир и специален пратеник за културна дипломация, вицепрезидент на Асоциацията на приятелите на Азербайджан е спонсор на този проект. Стартиран през 2008 г.,проектът понастоящем е част от Международното десетилетие за сближаване на културите ( 2013-2022 г.) и се насърчава от ЮНЕСКО.

Обща снимка на участниците в ”Art Camp Malta” с Кармело Абела – министър на външните работи на Малта, г-жа Н.Пр. г-жа Хевда Сер и част от представителите на ЮНЕСКО.

”Art Camp” е международен форум, обединяващ художници от цял свят, за да създаде витрина на оригинални и наистина творчески произведения на изкуството и да затвърди основните ценности на ЮНЕСКО, а именно устойчивостта на мира и защитата на популяризирането на художници. Чрез проекта ”Art Camp”,  художници от много култури подкрепят насърчаването на мирен диалог, като участват в културен обмен в който те се насърчават да представят съответните си култури чрез своите художествени творения – гастрономия, език,  музика, техният танц и национални обичаи.

България се представя на това събитие от Николай Янакиев с любезната подкрепа на СБХ. Проекта върху който работи нашият художник през дните на престоя си на остров Гозо, Малта бе свързан с традиционните за страната ни през зимата кукерски шествия, характерни с гръмкостта и пъстротата си и които са част от не материалното културно наследство на ЮНЕСКО