Отворено писмо на Национална мрежа за децата

Национална мрежа за децата се обърна с отворено писмо към българските политици по повод Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

„През последните дни ставаме свидетели на ожесточена битка за гласовете на българските избиратели. Битката достига до сблъсък на противоположни представи в каква държава искаме да живеем. Популистките изказвания и противопоставянето на хората едни срещу други не само не води до обединяване на обществото или повишаване на доверието към политическата класа, а подтиква към неразумни решения с неясен изход. Сега вие, политиците, посягате на едно от най-важните постижения през кратката ни демократична история – правата на децата. Отричайки се от Националната стратегия за детето 2019 – 2030 г., вие лишавате държавата от единна национална рамка за планиране на политики за подкрепа на родителите, семействата и осигуряване на детското благополучие.

Погрешната интерпретация, фалшивите новини и дезинформацията на този визионерски политически документ създава реална опасносттой да бъде отхвърлен, защото отделни малки обществени групи не са съгласни с него. Фразеологизми от типа на „традиционни български ценности“, които някои обществени групи свързват единствено с налагане на модела на „собственото ми и на семейството ми благополучие“, не могат да бъдат повод за отричане на необходимостта от общо разбиране за грижата и подкрепата за децата и техните семейства. Не вярваме за вас да е тайна, че в обществото ни има пренебрегнати, бездомни, тормозени, пребивани, изнасилвани, продавани, принуждавани да се женят или проституират деца, деца на безработни и бедни работещи родители; деца с един родител, родители, които търсят професионална подкрепа, каквато най-често не се заплаща от държавата; деца с родители, които ежедневно събират средства за лечението им, защото държавата им го отказва? Политиките за семействата и децата не могат да бъдат само за „моето дете“, а целят да обслужат цялото общество, да насочат обществените ресурси към качествено образование и здравеопазване, социална подкрепа на всички родители и деца, сигурно жилище и квартал. А и вашите деца живеят в същото това общество и се сблъскват с неравенствата, бедността и насилието над техни връстници. Напомняме ви, че като политици, вие трябва да служите на всички родители и деца, трябва да изисквате институциите да работят за това всяко дете да се радва на достоен начин на живот и условия за развитие.

Драги български политици, от вас се очаква да работите за това всяка българска институция да е отворена за всеки български гражданин, родител и дете. Очакваме всеки родител и дете да бъдат изслушани, разбрани и да бъде отговорено на техните проблеми и нужди навреме. Затова ви призоваваме да прочетете отново Стратегията за детето и да си отговорите на въпросите: тя предвижда ли повече подкрепа за родителите, предвижда ли повече мерки семействата да получат по-добро здравеопазване за децата си, предвижда ли мерки за по-качествено образование на децата ни, предвижда ли повече възможности родителите да бъдат част от политическите решения, предвижда ли повече мерки за изграждане на бъдещи поколения, които са активни и свободни граждани на България и на света? Ако не можете да видите тези мерки в Стратегията, това ще означава, че не искате да бъдете избирани от свободно мислещи, равни на вас и помежду си хора.

Национална мрежа за децата, която обединява над 150 граждански организации, работещи за и с деца и със семейства, настоява политическите партии да подкрепят Стратегията за детето, да участват в дебати по представянето и приемането й и да осъществяват онези мерки, които водят до обединяването на обществото за решаването на важните въпроси за демографията, бедността, доходите на родителите и подкрепата към тях за подобряване на благосъстоянието на децата им и на всяко българско дете. Настояваме политиците да работят за това институциите да изпълняват тези мерки, вместо да подклаждат измислените страхове на родителите, че държавата ще им взема децата“.