Поклонението за Светлин Русев ще бъде в Квадрат 500

Приятели и почитатели могат да се сбогуват с акад. Светлин Русев в централното фоайе на Националната галерия – Квадрат 500. Поклонението ще се състои на  30.05. (сряда) от 12.00 ч.  Академикът почина неочаквано на 26 май от инфаркт.

“Живописец с монументален размах, нечовешка енергия и удивителна работоспособност, общественик с изострена социална чувствителност, страстен колекционер на произведения на изкуството, акад. Русев  беше енциклопедична  личност с дълбоки познания и разностранни интереси. Върхът, по който се равняват.За  учениците си остава учителят, който  безпогрешно разпознаваше и развиваше таланта  им, разкриваше нови хоризонти и възможности пред тях. Умееше да отстоява каузи, каквото и да му коства това. Ярък творец и мислител, неуморен будител, чието  мощно духовно присъствие и влияние се простират отвъд географските и времеви граници. Дори отвъд смъртта! 

Прощавайте Маестро!”

Светлин Русев звършва живопис с Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов. Негови стенописи могат да бъдат видяни по стените на НДК, централното фоайе на Централна гара и църквата в Рупите. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия. Седи зад идеята за обединението на Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в Квадрат 500, което предизвика противоречиви реакции сред обществото.

 „Светлин Русев беше необикновен човек. Той ни даваше уроци по нравственост, не беше просто учене на занаят”, професор Ивайло Мирчев, преподавател в националната художествена академия