Представят изложба, посветена на Васил Докев

На 19 май, от 18:30 часа, галерия Етюд представя изложбата “Пътища”, на Васил Докев.

Изложбата представяща творби на художника Васил Докев, е организирана в негова памет и по повод на неговия 80-годишен юбилей.

В настоящата експозиция ще бъде представена подбрана част от живописните произведения от късния творчески период на автора. Те са резултат от неговото дългогодишно търсене и своеобразно пътуване в света на изобразителното изкуство. В тях личи копнежът му да твори без ограничения на жанрови, стилистични и технически рамки, да поема по различни пътеки на експеримента и да създава свои правила на рисуване.

В картините от този период, Васил Докев достига до едни по-изчистени и опростени форми, до една искреност и чистота, която докосва най-вече със своята емоция, колорит и композиционна лекота. Образната представа е само повърхностен слой, но в дълбочина художникът отхвърля илюстративните моменти и се отдава на един чисто абстрактен метод на рисуване, където оставя голяма част от историята да бъде доразказана от самите зрители.

Васил Докев превръща своето творчество в призвание, приключение и неукротимо търсене на нови хоризонти. В края на своя житейски път художникът оставя своите картини да поемат по свои собствени пътища и да продължат следата, която той оставя след себе си, заживявайки свой самостоятелен живот – вълнуващи, честни и истински.

Изложбата на Васил Докев “ПЪТИЩА” ще може да видите в пространството на галерия ЕТЮД от 16 май до 09 юни 2018 г.

За автора
ВАСИЛ ДОКЕВ е роден на 22 май 1938 година в София.
Завършва Национална Художествена Академия в София специалност Приложна графика при професор Александър Поплилов през 1972 година. В ранните години на своята кариера работи в областта на театралния плакат, запазения знак, пространственото оформление.
Един от най-големите специалисти в областта на визуалния български фолклор и семантика на знаковата символика. Дългогодишен художник на ансамбъл „Пирин“, Благоевград, ансамбъл „Тракия” в Пловдив, ансамбъл „Северняшки” в град Плевен, ансамбъл „Българе”, София и други. В последните десетилетия работи в областта на българския символичен фолклор и абстрактна живопис, театрална и фолклорна сценография, фолклорни костюми, накити. Неговите авторски произведения в тази област са представяни в повече от 60 държави в целия свят.
Основател е на първата частна галерия в София.
Имал е самостоятелни и групови изложби в частни и държавни галерии в София, Варшава, Прага, Атина, Москва, Лондон, Братислава, Улан Батор, Женева, Монтрьо, Брюксел.