Тези картини са по-ужасяващи, отколкото си представяте

Много хора не смятат телевизионните предавания, филми и видео игри за “изкуство”, тъй като в тях често има сцени на насилие и провокация. Но замислете се, виждали ли сте някога едни от най-известните класически картини?

Някои от известните картини на миналото са направо вулгарни. Голота, смущаващи образи на насилие, богове, ядящи цели бебета, жени, правещи секс с животни, обезглавени тела и много други намират място по стените на хиляди музеи. Не е само това, тези картини са безценни. Хората им се наслаждават, отпивайки виното си и наблюдавайки ги дълго време. Представяме Ви най-ужасяващите картини на всички времена.

Диомед, погълнат от коне- Гюстав Моро

В ужасяващата картина Моро представя момента, в който Херкулес позволява на разгневените коне да разкъсат собствения си господар Диомед. Художникът използва силни контрасти, за да подсили драмата.

Бедствието на войната- Франсиско Гоя

80-те гравюри от поредицата на Гоя изследват ужасяващите последствия от войната и глада. Френската армия често е представена от художника като неорганизирана сила, изпълнена с жестокост и насилие. Гоя акцентира върху дехуманизирането на всички участници във войната.

Сатурн изяжда сина си-Петер Паул Рубенс

Подобна картина създава и Гоя, носеща същото заглавие. Според някои критици Рубенс изобразява Сатурн по по-ужасяващ начин. Богът, обсебен от страх, че ще загуби властта си, изяжда собствения си син. Той е изобразен като безмилостен убиец. Друга разлика между творбите на Гоя и на Рубенс е ,че при първия детето е изобразено като по-голямо, а при Рубенс е безпомощно бебе.

Ад- Ханс Мемлинг

Символиката тук е противопоставянето между Доброто и Злото. Жената се свързва със суетата и похотливостта, а дяволът е хермафродитен. Това може би носи скрито послание.

Воден дух- Алфред Кубин

Има легенда, според, която има само една буря в света и когато тя се събуди, изкарва цялата си ярост на света. Според някои бурята е всъщност създание, носещо наметало.

Избиването на младенците-Петер Паул Рубенс

Творбата представя убиването на деца, поръчано от крал Ирод. Кралят заповядва убиването на всички малки момчета във Витлеем. На картината се виждат отчаяни майки, опитващи се да спрат войниците, но без успех. Безпощадност и безсилие извират от творбата.

Градината на земните удоволствия- Йеронимус Бош

Това е триптих, който изобразява сътворението на Света и проникващия в него Грях. В тази част е представен Адът. Тук хората са подложени на всякакви изтезания и тормоз. Сатаната е изобразена като птица, стояща на висок стол и поглъщаща човек. Всяка сцена олицетворява грях. Жената, например е обхваната от демон, тъй като е наказана, заради греха на суетност и горделивост.

Съдът на Камбис- Джерард Дейвид

Творбата представя ареста и “дрането” на корумпирания персийски съдия, наредени от Камбиз. Картината е диптих, като в тази част виждаме отлепянето на кожата му.

 Данте и Вирджил в Ада- Уилям Адолф Бугеро

Ужасът на действието е силен: виждаме безкрайна борба за смъртта. Единия   жестоко ухапва врата на другия и брутално удря гърба му с коляно. Отчаянието и агонията са силно изразени в напрегнатите мускули и яростни лица. Борбата е между две души, осъдени на вечна битка. Те се намират в осмия кръг на ада, предназначен за измамниците и лъжците.

Анатомични части-Теодор Жерико

Жерико взима човешки останки от моргата, за да ги рисува. Анатомичните парчета не могат да се определят като изследване на човешката анатомия, тъй като сами по себе си, отделени от тялото, нямат такава стойност. Анатомичните части шокорат със своята болезненост.

Юдит обезглавява Олоферн- Артемизия Джентилески

Художничката на картината е била жертва на изнасилване. Смята се, че тази творба е израз на нейния гняв и отмъщение към извършителя.

Автор: Пламен Михайлов

 

3 Comments on “Тези картини са по-ужасяващи, отколкото си представяте”

Comments are closed.