Творби на Васил Стоев срещат топъл прием във Франция

Бележитият български художник Васил Стоев откри своя самостоятелна изложба в Galerie de l’Est в град Компиен във Франция по-рано през месец ноември.

Експозицията със заглавие „Въздушни коридори“ беше открита в присъствието на публика от ценители, журналисти, художници, представители на местни институции, както и на българската общност във Франция. При откриването кметът на гр. Компиен г-н Филип Марини приветства българския художник с прочувствено слово. Актрисата Вероник Елена Малвоазен и флейтистката Жералдин Десан Гребер представиха на вернисажа поетичен рецитал на тема “Във въздуха” по творби на Мопасан, Жул Верн, Антоан дьо Сент-Екзюпери и композиторите Григ, Шуман, Колер, Ледоѝ и други. Васил Стоев гостува в Компиен по покана на френско-българската асоциация за културен обмен Art gallery Constantin, създадена от д-р Елена Радева–Николова, ценител на българското изкуство, и съпруга й д-р Константин Николов.

“Чувствам се прекрасно в Компиен и се радвам, че срещам толкова нови приятели в този град с богата история. Очарован съм от приема на публиката.“ – каза при откриването на изложбата художникът Васил Стоев. „Благодаря на Елена и Константин Николови и на тяхната асоциация Art gallery Constantin за гостоприемството. Изключително се радвам и че тук се запознах с още наши сънародници и с представители на друга българска асоциация АРТАВЕНИР, които дойдоха специално от Версай.”

Творчеството на Васил Стоев е познато във Франция от изложбите му в Париж, Нанси, Кан и Авиньон в предишните години. Непосредствено преди откриването на експозицията в Компиен негови творби бяха изложени и в датската столица Копенхаген в галерия Bredgade 22.

“Познанството ни с Васил Стоев датира от 2015-та година, когато той предостави свои творби за благотворителната изложба “Изкуство за живот”, която организирахме в София в подкрепа на Детска клиника при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.“ – казва д-р Елена Радева, организатор на изложбата на Васил Стоев в Компиен и съучредител на асоциация Art gallery Constantin. „Когато му предложих да направи самостоятелна изложба във Франция, той прие с голямо удоволствие. Щастлива съм, че имаме възможност именно Васил Стоев да е наш гост във Франция, защото той е не само уникален художник с богата биография и силно творческо кредо, но е и прекрасен човек.”

Изложбата на Васил Стоев в Компиен, Франция, продължава до 28 ноември 2019 г.