Летни фестивали, които си заслужава да посетим

Лятото е времето, когато всеки се отдава на заслужена почивка и планува ваканцията или ексурзията си. На море или планина, в родината или в чужбина, със семейство и приятели или сам с раница на гърба, човек очаква летните месеци с нетърпение. Лятото е сезонът, когато работещите взимат отпуск, а децата излизат във ваканция, то е най-благоприятният сезон за правене и осъществяване на планове за релаксиране и разтоварване от ежедневните проблеми.

Ако все още обмисляте и не знаете какво да посетите, Ви предлагаме няколко наистина интересни и вълнуващи фестивали, които предстоят да се случат през летните месеци. Чрез посещението им, ще се забавлявате и отпочивате, както и ще научите много за чуждестранните култури и традиции.

У нас тази година се организира Осмия Световен Шампионат по Фолклор “World Folk 2018”. Той ще се провежда от 23 август до 2 септември в морските градове Несебър, Поморие, Бургас, КК “Слънчев бряг”, Свети Влас. Организатори са световна Асоциация на Фолклорните Фестивали – WАFF, Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF, World Folklore Academy, Event Vacation. Фестивалът е с подкрепата на UNESCO, като основната цел е запазване и популяризиране на традиционните народни изкуства. Зрителите ще могат да се наслаждават на изпълнението на различни групи за народни песни, групи за народни танци, фолклорни ансамбли, оркестри, както и фолклорни групи за пресъздаване на обичаи.

Програма:

24 август – Конкурсна програма – Сцена “Театър Арена” – гр. Св. Влас  – Официално откриване
25 август – Конкурсна програма – Сцена “НЧ Просвета 1888” – гр. Поморие
26 август – Конкурсна програма – Сцена “Античен Амфитеатър” – гр. Несебър
27 август – Конкурсна програма – Сцена “Охлюва” – гр. Бургас
30 август – Конкурсна програма – Сцена “НЧ Просвета 1888” – гр. Поморие
31 август – Конкурсна програма – Сцена “Амфитеатър” – Обзор – Парад на нациите
01 септември – Конкурсна програма – Сцена “Театър Арена” – гр. Св. Влас  – Официално закриване

XIII Световен шампионат по фолкор “World Folk 2018”

Любителите на фотографии могат да направят разходка във времето с Фестивал “Фотофабрика”, провеждащ се от 08 март до 26 август. Фестивалът е позициониран в София, на различни места в града. Снимките са на различни фотографи и не са обработвани.

Програма:

“Фотомаратон”, откриване 02.06, целта е да се направи най-добра снимка по зададена тема в рамките на един ден.
“Бележитите портрети на Надар”, откриване 21.06, 40 от най-добрите портрети на един смел мечтател
“0 за черно, 1 за бяло”, откриване 06.0,  Нина Ковачева и Валентин Стефанов представят голямоформатни фотографии
“25х25”,откриване 07.06, любителите на фотографията могат да се порадват на прекрасни специализирани издания с култ към хубавата хартия, добрия печат и въздействащото изображение
“Фотофигури”, откриване 04.06, Кратки документални филми за големите съвременни фотографи

“Ела при мен”, Фестивал Фотофабрика

За тези, които имат желание да посетят други страни и да научат по нещо за културата и музиката, могат да посетят Международен блус фестивал в Холандия. Той се провежда от 8 юни в селото Гроло. Относително новодошъл е на фестивалната сцена. Целта е да се позиционира като водещ фестивал за жанра на блус, като майстори на играта  с нови умения,  може да покажат своите таланти на света.

Блус фестивалът в Холандия

Ако се интересувате от средновековните традиции, Фестивалът в Сан Джиминяно, Италия е подходящ за удовлетворяване на интересите Ви. Средновековният фестивал се провежда от 15 юни. Акценти на фестивала включват гранд парад, където традициите  са символични за връзката между земята и нейното плодородие. Конете играят важна роля, тъй като се организират конни състезания. По време на фестивала ще има и надпревара с дърпане на въже между жени и мъже. Атракция ще бъдат демонстрациите с хищни птици.

Фестивалът Ferie Messium

Фестивалът, спечелил награда за най-еколкогичния фестивал в Европа дава  възможностт за среща между хората с различни музикални и културни предпочитания. “Pohoda” e фестивал за музика и изкуства. Уникален микс от музикални жанрове, театър, филми и визуално изкуство. Фестивалът ще се състои в Тренчин (словашко градче) от 5 до 7 юли.

Любопитно за всички почитатели на нестандартното изкуство е Фестивалът “World Bodypainting Festival” в Австрия. Тук ще намерите най-добрите художници от повече от 40 народи, практикуващи bodypainting и изкуство в различни форми. Боядисване на изкуството на лицето, четка, аерограф и различни ефекти (като UV ефект). Този фестивал е известен навсякъде по света като световен шампионат по живопис на изкуството. Годишно се провежда пред повече от 30 хил.  посетители. То ще се проведе през периода 12-14 юли.

World Bodypainting Festival

Предложените фестивали са само малка част от атрактивните, интересни и забавни събития по цял свят, които си заслужават да бъдат посетени.

 

Константина Костова

About Константина Костова

View all posts by Константина Костова →

One Comment on “Летни фестивали, които си заслужава да посетим”

Comments are closed.