Лиляна Павлова: ГЕРБ има здрави нерви и смирение да не отвръща на политическата немощ, безсилие и истерия на БСП

Снимка: Webcafe.bg 

Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на СЕС 2018, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 коментира следните теми.

 Скандалите в политиката

 Водещата Илиана Беновска започна със скандалите в политиката и отбеляза, че още в началото на своя мандат като министър на европредседателството Лиляна Павлова беше атакувана със скандали за дамски чанти. В тази връзка Беновска пусна запис на свой разговор с Кристиян Вигенин, секретар на ПГ на БСП за България, от 7 май 2017 г. Разговорът започна с нашумялата тема за чантите на Лиляна Павлова, които станаха известни във фейсбук, след коментар от ПР-ката на Корнелия Нинова за това колко струват и сравнението им с цената на нейната лична кола

Вижте стенограма от него:

 Илиана Беновска: Как е семейството, г-н Вигенин? Как са момчетата?

Кристиян Вигенин: Много добре. Единият завършаването сега четвърти клас и другата седмица са му матурите. Малкият есента ще е първи клас. Времето върви, а децата растат.

Илиана Беновска: Живи и здрави да са. На Вас случвало ли Ви се е да подарявате на съпругата си чанти?

Кристиян Вигенин: Чанти не. Разчитам, че тя има вкус и възможности сама да си ги купува. Един мъж не бива да рисува с чантите на съпругите.

Илиана Беновска: Но все пак имате поглед върху това, което представлява една дамска чанта.

Кристиян Вигенин: Разбира се.

Илиана Беновска: Леко шеговито да Ви попитам. Тази чанта харесва ли Ви? (водещата показва малка дамска чанта).

Кристиян Вигенин: Мисля, че не е нужно да ме занимавате с чанти.

Илиана Беновска: Защо?!

Кристиян Вигенин: Вероятно някои жени ще харесат тази чанта, но ми се струва твърде деликатна.

Илиана Беновска: Колко ли струва, според Вас?

Кристиян Вигенин: Нямам представа.

Илиана Беновска: Горе-долу?

Кристиян Вигенин: Една чанта трябва да е удобна и да изглежда добре. А колко струва не мога да кажа.

Илиана Беновска: Аз не Ви занимавам с чанти, защото съм фетишист или нещо друго. Вашата много симпатична Бояна занимава хората с чантите на Лили Павлова. Просто реших да попитам как преценяваме чантите. А тази чанта харесва ли Ви (водещата показва шарена спортно-елегантна чанта)?

Кристиян Вигенин: Да Ви призная честно, не особено.

Илиана Беновска: А дали е подходяща за Лили Павлова да я пратим да разнася по Европа европейски документи.

Кристиян Вигенин: Лили Павлова сама може да прецени с какви чанти може да ходи по Европа.

Илиана Беновска: Аз имам едно предложение, за да удовлетворим тази тенденция на сиромахомилщина, не намирам по-подходяща дума. Знаете ли, че когато пазарувате в един магазин, случвало ли Ви се е продавачката да Ви пита: „ Искате ли да Ви дам чантичка?“, и визира найлоново пликче?

Кристиян Вигенин: Вероятно и с такова пликче може да се ходи.

Илиана Беновска: Или пък може би по-модерните екологични хартиени пликчета?

Кристиян Вигенин: Аз разбирам какво искате да ми кажете.

Илиана Беновска: Само ми кажете дали ако Лиляна Павлова тръгне по Европа с тези чантички е добре?

Кристиян Вигенин: Не започваме разговора особено сериозно. За Бояна, която обявихте, че е „сладка“ и е пиар на Корнелия Нинова, тя просто публикува нещо във своя фейсбук. Очевидно това, което публикува намери доста широк отзвук, защото тя повече не е коментирала чантите. Хората ги коментираха. А какви са, що са, не е политически въпрос.

Илиана Беновска: Благодаря Ви за оценката, че наистина коментирахме изключително несериозни неща, които подбиват цената на разговора за политиката и за качеството на политиците.

Кристиян Вигенин: Бояна все пак е един пиар, който има голямо бъдеще, а ние сме тук, за да говорим по сериозните въпроси.

Илиана Беновска: А има ли бъдеще като водач на партията лидерът Ви Корнелия Нинова, след като днес се навършва една година от избора й?

Кристиян Вигенин: За една година постигне повече от всеки друг председател в последните 25-26 години.

Илиана Беновска: Повече от Сергей Станишев ли?

Кристиян Вигенин: Мисля, че да. Говорим за първата година.

Беновска се извини за неприятните емоции, които преживя Лиляна Павлова, връщайки я към онзи момент. „Просто Вие бяхте първата, която БСП се опитаха да направят жертва на това, което Кристиян Вигенин нарече насериозно теми. Защо БСП занимава обществото с несериозни теми?“, продължи да пита Беновска.

Лиляна Павлова заяви, че това е много показателно за случващото се в българската политика. Вместо да се занимаваме със сериозните и важни неща, говорим за чанти, за прически. Повече отвсякога трябва да има надпартийно съгласие по теми, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС, каквото обединение имаше за влизането ни в ЕС. „Аз лично говоря само и единствено за политики и за България“, подчерта Лиляна Павлова.

 „Имате ли политическа и психическа издържливост да преживеете този период, да го надскочите и надградите?“, попита Беновска.

 „В името на България сме длъжни, защото хората на предсрочните избори преизбраха ГЕРБ за трети мандат, защото сме честни, не обещаваме нереални неща и сме смирени, защото не отвръщаме на простотията. Ще ни трябват здрави нерви“, отговори Лиляна Павлова.

 В течение ли сте на концепцията на БСП за българското председателство?

„Това показва политическа немощ, безсилие и истерия, която цели усещането в гражданите, че има политическа и правителствена нестабилност, а България да изглежда слаба навън пред международните партньори“ заяви Лиляна Павлова. Но това не е така посочи министъра и да даде за пример икономическите показатели на България, че сме четвърти в Европа по икономическо развитие, увеличават се заплати и пенсии, потреблението нараства, финансово стабилни сме, политически също.

 Кристиян Вигенин като председател на комисията в парламента по европейски въпроси и фондове е мой партньор, посочи Лиляна Павлова. Народното събрание и правителството заедно трябва да извървят пътя на европредседателството, формулирайки и отстоявайки приоритети и политики. Ще бъдем хладнокръвни и възпитани към нашите опоненти, посочи министърът.

 „Колко шуреи и баджанаци сте удовлетворили, защото Корнелия Нинова каза, че 30% от парите за саниране са отишли по шуробаджанашка линия?“ , попита Беновска.

„Това са кьорфишеци, хвърлени във въздуха. БСП си избира темите, по които имаме успех и хората за благодарни и за санирането, и за пътищата“, отговори Лиляна Павлова. Тя допълни, че кметове от всички партнира работят по националната програма за енергийна ефективност.

„Една локва има ли я заобикаляш с риск да се опръскаш или я заобикаляш интелигентно“, посочи Лиляна Павлова.

Две са чувствителните теми за европредседателството, които трябва да защитят българския интерес. Първата тема е свързана с бъдещето на Европа. След 2020 г трябва да знаем в каква Европа ще живеем, какви еврофондове ще получаваме и за какво, ще продължи ли кохезионната политика. Втората тема е свързана със Западните Балкани. Те са географски с нас и загубим ли ги няма да има мир и стабилност в региона. Добрите отношения между България и Турция трябва да бъдат транслирани по правилен начин на европейско ниво, захвърли разговора си Лиляна Павлова с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3″ и „Радио К2 на 8 октомври 2017 г.