Луис Басат – Животът на един колекционер

Луис Басат е испански колекционер, главно на картини, от вече 70 години. От малък той започва да колекционира разни неща. Първото нещо, което решава да колекционира са билетчета от метрото, които имат редки огледални номера (пр. 280082). Също така е събирал и ножчета за бръснене, които е произвеждал баща му. Колекцията се състои от 270 броя такива ножчета. През 1972 г., баща му продава собствената си компания на “Gillette” и от компанията искат Басат да предостави назаем цялата си колекция, която накрая не му върнали. Когато си е поискал ножчетата, президентът на компанията казал, че били изгубени, но пък ще го компенсират със златно ножче, каквото имат само трима души в света.  Но предметите, които Луис Басат колекционира не свършват дотук. Той си е правил колекция от марки и монети (някои, от които български), сгъваеми ножчета, книги, музикални плочи, копчета за ръкавели, вратовръзки, стари реклами и табакери, които са по-скоро колекция на жена му- Кармен Басат.

Но от всички неща, които са били част от различните му колекции, той най-много харесва да колекционира картини. Любимото му направение е импресионизмът

Басат е израстнал в семейство на баща цигулар и майка оперна певица, която е умеела да свири и на пиано. И двамата са имали дарбата да рисуват, която Луис много съжалява, че не е наследил. Животът на този изключителен човек е низ от интересни приключеОще от малък навсякъде в дома ми се дишаше и ще се диша изкуство”, споделя той на пресконференция по повод откриването на изложбата му в Националната художествена галерия.  

Любопитен факт е, че всъщност този бележит човек има български корени.

Дядо му е бил от гр. Шумен. Луис все още не е посетил този град, но има намерение в най-скоро време да го направи. Когато за пръв път е дошъл в България е пристигнал в гр. Русе. Много му харесва в България, чувства я като родна страна и се гордее, че има български корени.

На лекцията за живота му, която се състоя на 28 февруари, той разказа че има фокус към каталунското изкуство.  На тази лекция, освен многото заинтерсувани от живота му българи и испанси, присъства посланика на Испания Негово превъзходителство – Хавиер Перес-Грифо и  много представители от Института Мигел де Сервантес.

На 1-ви март 2018 г. се състоя и откриването на изложбата “Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания”. Това е втората му изложба в България и тя ще продължи да радва всички любители на изкуството чак до 9 април. В тази изложба са включени 80 творби, които са създадени от имена като Пикасо, Миро̀, Анди Уорхол, Саура и Кристо̀. На откриването на изложбата, освен важните лица от испанска страна, присъстваше и бившият цар на Бълграия – Симеон Сакскобургготски. На откриването, посланика на Испания каза няколко думи за Луис Басат: “Луис Басат като малък е искал да стане футболист, моряк и архитект. Смятам, че точно тези желания са формирали неговия характер. Футболистът умее да работи в екип, морякът обича да открива нови хоризонти,а архитектът е добър в създаването на шедьоври.” 

Луис Басат е изпадал в много тежки финансови ситуации, но почти никога не е продавал картина. Най-често ги е разменял. Неговият съвет за това, как да си купим изкуство без да направим грешка е следният: “Трябва да видите поне 1000 творби и тогава да изберете тази, която ви е харесала. Тогава вече ще имате представа кое ви харесва и кое не.”

И да искам не мога да ви представя обстановката и красотата на изложбата. Най-добре отидете и се убедете сами в удивителността ѝ

 

 

Мария Атанасова