Майкъл Маларки: Бунтарски магнетизъм на българска сцена

    Мъжкарски джинси, небрежно прибрани в черни ботуши. Износено яке, в което, признава си, буквално живее. Бунтарско излъчване от онзи тип, който те кара да си спомниш за времена, в които музиката не просто се лее от старателно подготвени записи, а се изживява изпод струните на старата китара. Стоманени пръстени, закачливо потропващи по изваяното тяло на музикалния инструмент. Един изпълнител, една китара, една публика. Мястото е Sofia Live Club, датата е 21 ноември 2017 година, вечерта е от студените, вещаещи идването на зимата, а той е Майкъл Маларки.

    София – една от спирките от европейското му турне, на която той до момента не е имал възможност да представи своето творчество. Творчество, невъзможно да бъде затворено в рамките само на един музикален стил. Защото то е хибридно, какъвто е и дебютният му албум Mongrels (“Хибриди”). Някои определят музиката му като леко странна, други – като хипнотизираща, а трети – чисто и просто, като магия. Мистерия, която Маларки с радост разгада пред погледите на присъстващите в клуба.

    Не беше от онези концерти, които те оставят равнодушен. Беше от тези изживявания, които те карат да мислиш, да чувстваш, да живееш. Там някъде в твоя си, вътрешен свят, в който нито един външен наблюдател не бива допускан. Истинският артист успява да разчупи именно този слой – обвивката, която те предпазва от реалността. Да влезе в нея без лоши подбуди и да си тръгне оттам, оставяйки те в по-добро състояние, по-умиротворен, една идея по-добър. Е, чаровникът с британско-американски произход, успя да направи това.

    След като изпълни няколко парчета от албума си, той се върна назад, за да си припомни старите записи. И, признавам, получи му се добре. Тежкият, но спокоен и уверен, глас често бе “прекъсван” от игрива усмивка и закачлив поглед към публиката. Маларки знае как да си играе с феновете така, че да задържи вниманието им часове наред. И въпреки че на сцената през цялото време бе само той, с китара в ръце, феновете не извърнаха поглед дори за миг. За което той сърдечно им благодари.

    Feed the flames, Scars и Mongrels се оказаха сред любимите песни на почитателите, които несъмнено са се прибрали вкъщи с щастливи усмивки тази вечер. А Маларки отпътува за Рим, за да сподели магията си и да подчини чрез музиката си взискателната италианска публика. Но не преди да се сбогува със София чрез снимка в социалните мрежи. Не откъде да е. А от познатия подлез на НДК.

View this post on Instagram

goodnight sofia, goodnight

A post shared by michael malarkey (@mkmalarkey) on

 

Avatar