Мрачният Ренесанс на Маришка Карто

Нейното ефирно визуално творчество носи атмосферата на мистерия, небесен, тъмен и мечтателен език

“В работата си разказвам за нашите истории, за нашите пътувания във времето и в съвременния живот, как се борим с това, че “нищо в него не е перфектно”.

Художественият фотограф и дигитален художник Маришка Карто е родена в Суринам, Южна Америка, но живее в Холандия. Започва официално кариерата си като фотограф през 2012 г. За кратко време тя печели различни известни международни награди (включително наградата PX3 Prix De La Photographie De Paris, първа награда Gold place, в категория Професионалисти в изящните изкуства), също е номинирана за посланик на толерантността през 2016 година.

За кратко Маришка Карто успява да развие творческите си сили до най-високите нива на визуални етерични портрети – разкази, майсторски сложни хиперфото колажи, които излизат далеч отвъд този свят.

Тя обожава да използва човешкото тяло, за да изразява, не само любовта си към тъканите и текстила, но и за да създаде чувствителна и убедителна атмосфера в работата си. В нейните хиперфото колажи тя събира история и настояще в едно пътуване. Занимават я проблемите в обществото, както на градско ниво, така и на международно глобално ниво.

“Обичам да снимам чувствени жени от цял ​​свят във всичките им красиви цветове, в бароков стил, което нямаше да бъде възможно през 1700 г.- 1900 г. Слава Богу, че живеем във време, в което сме равни и мислим разумно, казва художничката.

Използва теми от историята, настоящето, бъдещето и ги обединява в арт фотография и дигитално изкуство. Ключови думи за голяма част от нейните творби са: мрачен ренесанс, култура, бъдеще, история, съвременни теми и меланхолия.”Без история няма настояще, без настояще няма никакво бъдеще, няма мечти, няма спомени, заради които да продължиш напред. Обичам да използвам фотографията като среда в сложни хиперфото колажи. Защото страхотните детайли като ръждясали петна, оцветяване на стени, листове и техните петна, причудливият растеж на плевелите са навсякъде в архитектурата ми. В моята фреска виждате човешка пот, малки детайли в аксесоарите, гънки в дрехи, тъкани и косми.Използвам такива фотографски детайли, за да изградя светове”, споделя Карто.

Марешка създава малки лични творби, използвайки индивидуалността на хората, и големи фрески, в които разказва истории. Но не историите на отделния човек, а на нашия свят. Нашият стар свят и нашият нов свят, смесени заедно. Тя вярва, че освен красотата и естетичния дизайн, изкуството трябва да достига и до личностна рефлексия.

Източник: Impresia

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →