Създават най-голямата висяща градина в света

Проект има за цел да създаде най-голямата висяща градина в света от създаването на Висящите градини на Семирамида във Вавилон. 

Френските майстори и артисти на механично удоволствие, Les Machines de L’ile (“Машините на острова”) имат нов амбициозен проект. L’Arbre aux Hérons (“Дървото на чаплите”) е най-голямата висяща градина, построена от древния Вавилон насам.
Диаметърът е над 49 м и достигаща почти 35 м височина. Техният екип, базиран в гр.Нант, Франция описва историческите музи, които стоят зад проекта:

Вдъхновен от световете на Жул Верн и Леонардо да Винчи, това е безпрецедентен художествен проект. След “Големият слон” и “Машинната галерия” през 2007 г., “Въртележка на морсските светове” през 2012 г., “Дървото на чаплите” е третият проект,
върху който талантливите артисти работят. Изхождайки от умовете на Франсоа Деларозие и Пиер Орефифи, тази мащабна творба ще бъде разположена по поречието на река Лоара: на няколко метра от къщата, където Жул Верн прекарва тийнейджърските си години и, където художникът  Жан-Жак Одюбон рисува първите си чапли.

“Машините на острова” работят върху “Дървото на чаплите” от самото си създаване през 2007 г. В духа на демократичното откритие, техният екип от квалифицирани занаятчии, споделя прототипите с посетителите в “Машинната галерия”. Скиците и макетите за проекта включват гигантско стоманено дърво, покрито с две чапли, всяка от които носи двадесет пътници на кръгови полети. Всички клонове ще поддържат висящи тераси от растения и градини, за да създадат една пищна екосистема. Самото дърво ще бъде поставено върху стара кариера от гранит на брега в региона на Западна Франция, Бретан.

Целта е да през 2022 г. “Дървото на чаплите” да отвори врати за посетители. Две трети от разходите по проекта за 35 млн. евро се покриват от публично финансиране. Самият екип на “Машините на острова” се стреми да финансира останалата част.

colossal

Мариела Петкова