Най-известните скулптури в света

Венера Милоска е името на едно от най-прочутите произведения на древногръцкотоскулптурно изкуство. Открита е през 1820 г. сред руините на древния град Милос на едноименния остров в Бяло море. Счита се, че изобразява древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита. Понастоящем се намира в Лувъра в Париж.

2.Давид

Давид е шедьовър на ренесансовата скулптура във Флоренция. Създаден от Микеланджело между 1501 и 1504 г. Скулптурата е висока 5,7 м, изработена е от мрамор. Пресъздава библейския герой Давид, който е сред най-често срещаните образи в изкуството в града.
Давид на Микеланджело се различава от други предхождащи го интерпретации на този библейски герой по това, че той не е изобразен с главата на убития Голиат, както е при статуите на Донатело и Верокио. Според повечето учени Давид е изобразен преди битката си с Голиат.

3.Нике от Самотраки

Това е древногръцка статуя, намерена на остров Самотраки и изобразяваща богинята на победата Нике. Многобройни копия съществуват в музеи и галерии по света-едно от най-добре познатите стои до казиното „Сизърс Палас“ в Лас Вегас. „Победата” е една от великите оцелели шедьоври на скулптурата от елинистичния период, въпреки факта, че фигурата е значително повредена, а главата и ръцете ѝ липсват.

4.Мислителят

Мислителят е една от най-известните скулптури на френския скулптор Огюст Роден. Той работи над нея от 1880 г. до 1882 г. Оригиналът на скулптурата се намира в музея „Роден“ в Париж. По първоначалния замисъл на Роден скулптурата се нарича Поет и е част от композицията Вратите на ада по мотиви на Божествената комедия, като изобразява Данте. С течение на работата си Роден променя образа като го прави образ на твореца изобщо.

5.Пиета

Пиета е шедьовър на ренесансовата скулптура от Микеланджело, днес разположена в базиликата Свети Петър във Ватикана. Това е първата от поредица творби на тази тема от Микеланджело. Творбата изобразява тялото на Исус в скута на майка си Мария след свалянето му от кръста. Фигурите са в естествени размери. Скулптурата е висока 174 см, а на ширина е 195 см. Създадена е в чест на 1500-годишния юбилей от рождението на Христос.

6.Целувката

Целувката е световно известна мраморна скулптура на френския скулптор Огюст Роден. Първоначално е наречена Франческа да Рамини и представлява 85-сантиметрова бронзова фигура. Тя трябва да е част от Вратите на ада, мащабна творба, която Роден работи до края на живото си и така и не успява да завърши. Тя представя една сцена от Божествената комедия на Данте, на която Франческа да Рамини и Раоло Малатеста, братът на нейния съпруг се целуват. По-късно, поради това, че тази сцена не отговаря на останалите сцени на страдание е заменена с друга и се намира в дясната колона на вратите. Скулптурата се счита за емблематична в художественото представяне на любовта.

7.Манекен пис

“Пикаещото момче” е символът на белгийската столица и е сред най-известните забележителности на Брюксел.
Представлява миниатюрна бронзова статуя на голо момченце, пикаещо във фонтана под него. Разположен е в непосредствена близост до централния площад Гран Плас.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →