НАИМ представя изложба „Българска археология 2018”

Националният археологически музей представя 23 обекта от изминалия археологически сезон

За дванадесета поредна година Националният археологически институт с музей, с подкрепата на още 19 музея, организира временна изложба„Българска археология“. Изложбата представя най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон. Сред експонатите са изящни стъклени съдове, мраморни статуи, керамични антропоморфни фигури и съдове, златни, сребърни и бронзови украшения, бронзови фигури, и много други. Включени са 23 обекта, илюстриращи развитието на културите в днешните български земи от палеолита (над 40 000 г. пр. наше време) до Средновековието. Съорганизатори на юбилейната изложбата са 19 исторически и археологически музеи в страната.

 „Самата изложба е посветена на най-интересните открития и резултати от археологическите проучвания през изминалия археологически сезон 2018 г. Тя представя много широк хронологически период, която е една от нашите цели, а именно да се опитаме да представим многообразието на културите, които са се развивали по нашите земи от най-дълбока древност, започвайки още от палеолита. В момента част от най-ранните артефакти в експозицията са на повече от 40 хил. години,преминавайки през новокаменната, каменно-медната, бронзовата епохи, времето на гръцката колонизация по Черноморието, т.е. един период от хиляди години от различни обекти като хронология, история, като културно развитие, а  и като видове обекти – селища, некрополи,светилища”, сподели гл.ас.д-р Камен Бояджиев-куратор на изложбата

Изложбата представя 250 експоната от 23 археологически обекта, различни по вид и хронология, от най-ранната праистория до Средновековието. Сред тях са находки от продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Юнаците, Дуранкулак и Козарева могила, късно бронзовият некропол при Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Сердика, Филипополис и Улпия Ескус, средновековните български столици Преслав и Търново, и редица други. Впечатляващи резултати и интересни находки предоставиха мащабните спасителни археологически разкопки на античния обект при Покровник, Благоевградско по трасето на автомагистрала „Струма“.

Контекстът на откриване на всички тези находки и резултати от редица други проучвания през 2018 г. са илюстрирани чрез постери за близо 50 обекта.

 „Много интересен като история е златния кръст, който беше открит в средновековната българска столица Велико Търново, на хълма Трапезица през изминалата година. Това е реликвата с която е бил осветен храма през XIII в. Самия кръст е с много добра ювелирна изработка – от едната му страна е изобразено разпятието Христово, а от другата Богородица Оранта с детайлни ювелирни изображения на светци в краищата, много висока художествена изработка. Изложбата включва още погребални урни, намерени заедно с останките в тях на мъж, жена и малки деца ни дават сведения не само за техния погребален ритуал, но и за някакво интересно събитие в техния живот, което е предизвикало това те да бъдат погребани заедно, дали епидемия или нещо друго, можем да гадаем”, допълва Камен Бояджиев

„Като археолог лично  съм участвал в проучване на обекта в селището Могила при Юнаците – опожарено жилище с над 20 фрагментирани съда, част от които са тук, реставрирани. В тези съдове и около тях откриваме много голямо количество овъглени растителни останки от жито, ечемик, два сорта грозде,ябълки, круши. Говорим за 5 хил. год. Пр.Хр., можете да си представите колко е трудно да се запази всичко това, подчерта Камен Бояджиев.

Изложбата „Българска археология 2018“ може да бъде посетена в зала „Временна изложби“ на НАИМ  до 14 април 2019 г.

Източник: БНТ, снимки:Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →