НАСА изстреля човешка сперма в Космоса

НАСА изстреля човешка сперма в космическото пространството. С новия експеримент космическата агенция на САЩ иска да проучи как човешките сперматогенни клетки реагират на микрогравитацията  и дали хората могат да се размножават в Космоса. Други бозайници досега не са имали успех. 

Космическите агенции и компании изпратиха много странни предмети в космоса: пица, лего мини фигурки и дори кабриолет. Всички са влезли в привидно безкраен свят на микрогравитация, който лежи точно зад нашата планета. Но нов експеримент надминава всичко това. Сега за изследователския проект Микро 11, НАСА изпраща замразени проби от човешки сперматозоиди в Космоса.

“Планираме да пътуваме извън космическата станция с мисли за колонизация на Луната и Марс и други небесни тела.  Въпросът дали може да се случи или не създаването на поколения там, не само при животните, но и при хората,е много важен въпрос, на който трябва да се обърне внимание”, каза Йозеф Таш, изследовател в Медицинския център на университета в Канзас, който ще изследва спермата след завръщането и на Земята.

Едва ли имаме някакви познания за това как репродуктивната биология функционира под влиянието на микрогравитацията. С Микро -11, учени от Изследователския център в Силиконовата долина искат да запълнят тази липса на знания. Ако редовното възпроизводство на хора не работи в Космоса, човечеството може да се наложи да вземе специални мерки. В противен случай нещата няма да изглеждат добре за дългосрочна колонизация на Марс.

 За експеримента “Микро-11” астронавтите на Международната космическа станция (ISS) ще размразят пробите от сперматозоидите и ще ги смесват с химикали “, които ще задействат активирането на движението на спермата и подготовката за сливане с яйце”, се казва в прессъобщение на НАСА. След това те ще преценят колко добре се движат клетките на сперматозоидите. И накрая, Таш и други изследователи на Земята ще проверят дали спермата е преминала през всички стъпки, необходими за оплождането и как тя изглежда по-различна от клетките на сперматозоидите, които не са  пътували извън нашата планета.

Новият проект за космически сперматозоиди е първият, който включва човешки сперматозоиди. Много други видове са били изследвани преди: Жабите, саламандрите, охлювите и водните безгръбначни животни са преминали през успешно размножаване в Космоса. Всичко това под наблюдението на астронавтите, разбира се. Бозайниците не са толкова щастливи. През 1979 г. Русия се опитва да отглежда плъхове в Космоса. Двама от гризачите забременяват, но и двамата преживяват спонтанни аборти.

Могат ли хората да се размножават в Космоса?
Ако смятате, че бъдещето на човечеството няма да се основава на Земята или ще бъде основано само на Земята, тогава експериментът Микро-11 е от решаващо значение. “Ако хората започват да раждат деца на Марс, където тежестта е само малко повече от една трета  колкото от тукашната, въпросът е как ще се развият тези млади форми на живот”, казва професор по астрономия и бивш учен на НАСА Нийл Ф. Коминс в интервю за DW през 2017 г.

За да можем дори да имаме деца на чужди планети, сперматозоидите трябва да изпълняват своята роля. Благодарение на изследователите на НАСА, ние се надяваме скоро да разберем дали хората наистина могат да се размножават в Космоса, поне толкова успешно, колкото охлювите или саламандрите.

 

DW

 

Мариела Петкова