Връчиха националната награда на името на Владимир Димитров-Майстора

Захари Каменов е  носителят на годишната награда за живопис

Тазгодишният носител на националната награда за живопис е художника Захари Каменов .Тя му бе връчена на официална церемония  в деня в който честваме 137 години от рождението на големия български художник в едноименната галерия в Кюстендил.

Десетки гости от цялата страна се събраха в храма на майстора за церемонията, която се провежда за седма поредна година. Събитието бе открито с кратък спектакъл, вдъхновен от картини на големия художник.

Каменов е избран  сред пет номинации за годишната награда за живопис, сред които Атанас Парушев, Атанас Ташев, Валентин Дончевски, Захари  Каменов, Румен Жеков и Чавдар Петров.

За приноса си в развитието на изобразителното изкуство и цялостно творчество Захари Каменов получи статуетка изработена от Кирил Матеев и парична награда от 7000 лева.

Захари Каменов е носителят на годишната награда за живопис Владимир Димитров -Майстора

„Всеки художник би бил много щастлив, като чуе че има една награда, която е една от най-престижните награди в тази област. Общо взето живота на художника е семпъл, голяма част от времето минава в ателието”, споделя Каменов.

Колеги, художници и приятели на Каменов споделиха, че награденият автор заслужено е получил отличието.

 „Захари Каменов освен, че е голям художник е и голям мъж, изключителен човек по характер. Той е много тясно свързан с Кюстендил, защото много обича кюстендилци и ние много го обичаме”, сподели художника Свилен Блажев.

Според регламента на националната награда, тазгодишният лауреат Захари Каменов ще дари една своя творба за фонда на кюстендилската галерия. Догодина на същата дата ще представи и своя изложба в областния град.

„Имаме  специалисти, които следят пред цялата изминала 2018 година, какви са важните изложби, които са били организирани. Стремежа ни е да обхванем цялата страна, големите галерии,  големите градове”, изтъкна Любен Генов, председател на СБХ.

Престижната награда е възстановена през 2012 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973 г., когато е учредена от СБХ, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са Илия Петров, Калина Тасева, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Стоян Сотиров, Генко Генков, Димитър Киров, Светлин Русев. Два пъти са награждавани Вера Недкова, Атанас Яранов, Веса Василева, Емил Стойчев, Милко Божков и други.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев,  Станислав Памукчиев,  проф. Николай Майсторов, и миналогодишният носител Анета Дръгушану, чиито картини бяха изложени по време на церемонията. Авторката не присъства на откриването, затова изложбата й бе представена от изкуствоведа Ружа Маринска. „Анета Дръгушану е наистина един голям живописец от европейски мащаб” –каза Маринска.

По повод годишнината от рождението на ВладимирДимитров-Майстора в галерията наред с постоянната експозиция от картини бяха изложени и не показвани досега творби на големия художник.

По-късно честванията по повод годишнината от рождението на Майстора, продължиха в с. Шишковци, където на паметника на големия художник много творци и жители на селото поднесоха цветя.

„Майстора за селото е идол, той е икона и ние затова всяка година  на 1 февруари се събираме и оказваме почит и уважение към Майстора”, сподели кмета на с. Шишковци Климент Терзийски.

Обновената постоянна експозиция в къщата музей на рисувача, както го наричат местните жители, привлича все повече туристи в селото. В нея могат да се видят палитрата, четките, статива, сандъчето с което е ходил да рисува, както и много снимки и документи свързани с живота и творчеството на големия художник.

Източник БНТ

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →