Необичайното декоративно – поетично мислене на Ивайло Пашкулски

Експозицията „Камък, дърво и хартия“ на Ивайло Пашкулски трудно би могла да се определи и вмести в обичайните художествено естетични и стилови направления. Макар че съвременното българско изкуство е твърде разнопосочно като търсения то все пак се подчинява на няколко основни тенденции към които гравитират различните автори.

Необичайното декоративно-поетично мислене на Ивайло Пашкулски го прави ярко разпознаваем и атрактивен, а специфичното му усещане за работа в дърво и камък дава на произведенията му подчертана убедителност. Определено декоративната стилистика на визуализация на творческата мисъл не е уникално явление, но Ивайло Пашкулски и придава категорично нов облик преосмисляйки древната практика на оцветяване на дървото и камъка. Най- новото в демонстрираното в настоящата изложба творческо амплуа е съприкосновението с рисунката. Работи изпълнени с цветен молив са актуалната изненада в експозицията. Рисунките влизат до краен предел в общото декоративно усещане на цялата изложба, но същевременно представляват и съвсем нова насока на търсене. Така в това представяне съжителстват и трите матеряла.

Обработенията рисуван и полиран камък, силно декоративните дървени пластики и наситените с цветен молив рисунки. Едно артистично усещане подплатено с дълбоко разбиране за смисъл, което не бива да остане незабелязано.

Галерия 10 представя изложбата “камък, дърво и хартия“ на Ивайло Пашкулски.  Експозицията ще продължи от 4 до 28 април.

Ивайло Пашкулски е автор от поколението художници оказали се в една от най-трудните ситуации на съвремието – прехода. Син на художникът Любен Пашкулски широко известен с очарователните си акварели.

Завършил последователно СХУПИ и Националната художествена академия той започва попрището си на млад автор в много динамичен момент. Период на смяна на възгледи, разбирания и концепции, който го увлича в много скоростно развитие. Следват творчески изяви:

  • Участие в конкурса „Хоризонти на изкуството”, Ню Йорк

Номинация от Международния биографичен институт в Кеймбридж Who is Who и включен в каталозите на института

  • Номинация за Наградата на 20-ти век за постижение на млад автор на Кеймбридж

Изложби в галерия „Арт 36“, галерия „Студио Спектър”, Дипломатически клуб „Горна баня”, Българския културен център в Будапеща, галерия „Витоша”, симпозиум по модерни изкуства Via Pontica, галерия „Астри”, галерия „Имон”, зала „България”, галерия „Париж-Москва”, Галерия 10.