Нощ на музеите 2019 в Национална художествена академия

Тази година НХА  в София ще представи специална програма за Европейската нощ на музеите в Събота, на 18.05.2019

Галерия АКАДЕМИЯ

Ф Р А Г М Е Н Т И

интерактивни обекти, инсталации и мултимедия

Специалностите Сценография, Мода и магистърска програма Калиграфия, осъществяващ творческа среща и сътрудничество между студенти, докторанти и преподаватели от Национална художествена академия.

Колаборация от идеи и концепции, обединяващи инсталационни обекти, изградени от модули, фрагменти от проекти за облекло от хартия, гравитиращи към цвета на неутрално бялото.Мултимедийни инсталации и прожекция на видеофрагменти, заснети по време на създаването на обектите и калиграфските изображения.

Нощта и светлината в нея, красотата на линиите, динамиката, формите и повърхностите, които долавяме понякога само в пробуденото си съзнание, са част от предизвикателствата, които могат да бъдат видeни или усетени в работите на студентите.

Катедра „Плакат и визуална комуникация представя изложбата „Магията на писаното слово“ в галерия „Мисията“

Изложба на катедра „Плакат и визуална комуникация“, посветена на петата годишнина от основаването на магистърска програма „Калиграфия“ в НХА ще бъде представена на 18 май от 15:00 до 19:00 часа в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР. Изложбата представя творби на дипломирани и настоящи студенти в магистърската програма и е част от програмата на Европейска нощ на музеите.

Калиграфията сама по себе си е извънредно сложна материя, която изисква от пишещия я, максимална концентрация и изключителна упоритост за постигане на необходимия резултат.

От момента на създаването на тази магистърска програма, хората, които са били част от нея, са именно такива – отдадени до крайност на каузата „калиграфия“. Пет поредни години магията на калиграфията се случва, различна откъм индивидуалност на всеки един студент, и обща като сила и мощ на крайния резултат. Свободата и размаха при изразяване на творческите идеи е несравним с нищо друго, което е очевидно и видимо в работите съставящи настоящата изложба. Интересен е фактът, че тя съдържа творби от т.н. „преди“, „по време на“, и „след“ обучението в магистърската програма, което е реална възможност да се проследи творческото израстване на всеки един от студентите.

Очевидния извод е, че всеки един от тях, независимо от по-нататъшния си път на развитие, пази в сърцето си любовта към калиграфията и прилага нейните принципи – творчески и житейски.

Към изложбата има предвидена и арт-работилница, в която на 18 май всеки желаещ би могъл да се потопи в магията на калиграфията, с помоща на настоящите студенти от програмата.

Изложбата ще продължи до 22 май 2019 г.