Николай Големанов: “Българинът нехае какво ще сложи на стената си”

 

Детайл от картина на Димитър Казаков – Нерон

В какво състояние е пазарът на картини в България и заслужава ли си да се инвестира в произведения на изкуството? Галеристът Николай Големанов, собственик на галерия “Крисмар” сподели за Sofiapress, че купуването на произведения в страната се прави по-скоро за удоволствието да се притежава картина, отколкото като инвестиция.

                                                                                   Николай Големанов

“Много е зле. Дори трагично спрямо други държави. Българинът нехае какво ще сложи на стената си. Радва се на една хубава трапеза, хубав курорт, хубави дрехи. Тези които имат възможности, не искат да купуват картини, а тези с малко възможности, и да искат, не могат. В крайна сметка има единици, които поддържат огъня да не изгасне,” категоричен е той за състоянието на пазара. 

Големанов работи в тази сфера вече 19 години. Занимава се единствено с български художници: “Мисля, че тук трябва да се предпочитат само те. В случая със съвременните чуждестранни художници, смятам че са просто пародии на големите имена. Но по някакъв начин хората се гордеят да имат френски или холандски картини и купуват по някое копие.”

За него, професията се е превърнала в кауза и точно поради тази причина в момента представя постоянна изложба с картини на художника Димитър Казаков – Нерон. Колекцията включва ценни произведения на твореца, който е “единствен с картини в Лувъра, а и по цял свят, притежание на много галерии и частни лица. Безкрайно разнообразен е като форми и цветове. Изключителен майстор, няма равен на себе си по значимост в българската художествена история. Един от малкото, които се популяризират извън границите на България. И все пак трябва да му бъде направена необходимата реклама, за да може това да се поддържа,” сподели Големанов пред СофияПресс. 

                                                           Картини на Димитър Казаков – Нерон

Художникът се отличава със своя специфичен начин на изразяване в пространството. “В една картина той има поглед отгоре, отдолу и отстрани. Това е много рядко.” – разказва Големанов. – “Поставил е на пиедестал семейството. Например майка с малки деца или бебета. Това Димитър Казаков художник с изразена цел. Завръща се и в миналото, правейки сюжети свързани с гърци, траки, живяли по нашите земи. Успява да нарисува хиляди картини по различен начин. Другите гледат природата и рисуват, докато той измисля сюжетите, което е невероятно трудно.

Димитър Казаков – Нерон е роден на 22 юни 1933г. в село Царски извор. Израснал в бедност, без баща, той по-късно се връща обратно към селския бит в своите сюжети. Завършва графика в Художествената академия, работи няколко години като плакатист в Пазарджик и художник във военен завод край Божирище, докато се отдаде на призванието да бъде свободн творец. Негови самостоятелни изложби са представяни в САЩ, Щвейцария, Австрия, Япония, Испания, Франция и др. Това е автор, който боготвори природата. В картините си той органично я свързва с човека, като част от една вселенска хармочниа цялост от митология, символи, знаци и история  въплътени в плавни лииии и овални форми.

                                                      Детайл от картина на Димитър Казаков – Нерон

В рамките на 1979-1981г. Нерон прави десет изложби в Европа, една в Ню Йорк и само една в София. Това е крайно показателно за възхищението което буди пред световната публика, но и за това до колко той бива отхвърлен и пренебрегнат в България. Държавата отхвърля всичките му отправени молби за собствено ателие, колкото до СБХ, те рядко селектират творби на художника за изложби в страната и чужбина. Невъзможността за работа в нормални условия остава най-голямата болка за Димитър Казаков до края на дните му, но въпреки това, той остава верен на себе си и творческия му път не спира. 

“… За хуманност. Нима е малка хуманността, която виждате: чистотата и смирението, благородството на колорита, липсата на литературност, на конкретен разказ. Недейте търси в смирените, благородни тонове, овалните и плавни линии, един егоцентричен човек, един лекоповърхностен човек, защото картината, това съм аз. – Димитър Казаков – Нерон.

По материала работиха Екатерина Ангелова и Пламен Михайлов