НИМ организира възстановка на „старото школо” от Възраждането

По случай Деня на будителите – 1 ноември Националният исторически музей /НИМ/ ще направи възстановка на занятие в старо възрожденско училище.

Музеят кани на 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които искат да научат и да опитат как едно време техните връстници са се учили да пишат и да четат „Аз”, Буки”, „Веди” – върху пясък и с перо.
Учебните часове в „Старото школо“ са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват деца от предучилищна възраст, както и по големи – от първи до четвърти клас. Всички те ще могат да изкарат по един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век – с характерната катедра, с дървени чинове. На първия ред ще седнат най-малките – както е било, по-големите ученици ще влизат в ролята на
„показвачи“ и „чиноначалници“, а всички неминуемо щеусетят атмосферата на тогавашното взаимно училище.

В „Старото школо” децата могат да разгледат автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век – глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий.

Най-любопитно за тях безспорно ще бъде да видят т. нар. „затвор” – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.

Децата ще могат да разширят познанията си като посетят експозицията на НИМ, посветена на Възраждането. В пространството пред зала №4 се съхраняват един от първите преписи на „История славянобългарска”, „Неделника” на Софроний Врачански от 1806, копие на
глобуса на Неофит Рилски, „Рибния буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.
На 1 ноември в Националния исторически музей ще има и специална екскурзоводна беседа по случай празника, на тема „Нашето славно минало”. Предварителна заявка за беседата на тел. 955 42 80.
За повече информация: 0894 540 117.