Интервю със Спас Димитров – ДимитроV за неговата първа стихосбирка

Спас Стоянов Димитров е на 24 години, роден е в град Пазарджик. По-късно напуска България. В момента е  координатор на група занимаваща се с логистични услуги в голям немски концерн. Спас Димитров – ДимитроV е популярен в социалните мрежи със своята поезия. Повод да се срещнем с поета е неговата първа стихосбирка „Ноември“ , която излезе преди два дни, а целия тираж се изчерпа за по – малко от 25 часа.

Каква е причината да започнеш да пишеш?

Всъщност пиша от доста малък, дотолкова, че дори не си спомням какво е провокирало началото. Помня само, че като дете показах нещо написано на майка ми, а тя много се зарадва, но никой друг не повярва, че съм го написал аз. Та да, началото е трудно определимо, а след това животът ти дава достатъчно теми, за да не спираш (макар да съм спирал няколко пъти).

Момиче ли е твоето вдъхновение?

И да и не. И с риск да разваля реномето си, ще кажа, че не е едно. Всяко момиче (жена) която съм обиквал и допускал в объркания си свят е допринесла с нещо, най-вече с отсъствието си в наши дни. Разбира се, писал съм за безброй неща, но надали ще е изненада да кажа, че няма по-силен мотив от болката по една изгубена любов. А аз съм губил много.

Как би описал чувството, когато излезе стихосбирката?

За мен това е нещо ново и е доста странно. Не се определям нито като поет, нито като писател, за да дам обективен отговор. Някаква смесица между “Хей, ще издаваш стихосбирка” и “Какво подяволите правиш?” е чувството и често си задавам подобни въпроси. Но самото и създаване беше един изпълнен с радости и неволи процес, който си заслужаваше, независимо колко пъти съм си мислил обратното.

Какво искаш да кажеш на читателите с нея?

Доста повече неща отколкото деветдесет и шестте и страници могат да поберат. В самата стихосбирка съм вложил много символика, но не е важно какво исках да кажа чрез нея, важно е всеки сам какво ще разбере четейки я.

Защо “Ноември”?

Когато се запознаете с идеята, със страниците, ще разберете, че тя не е “класическата стихосбирка”, не съм се съобразявал с дадените ми от специалисти насоки и дори това да ми изиграе лоша шега, съм щастлив, че тя е такава каквато винаги съм я виждал в съзнанието ми. “Ноември” е възход и падение между две жени родени през… ноември (и аз съм роден тогава). С помощта на едната започнах, а благодарение на другата я завърших. Стихосбирката обрисува кривата на живота, пулса ни докато сме живи, а именно възход и падение. А, ако я прочетете с отворено сърце, ще видите повече, много повече,но нека тя самата ви разкаже повече за себе си и самите вас.

Смяташ ли да издадеш и друга стихосбирка?
Ако да, кога и как ще се казва?

Нека видим отзивите от първата, но да, имам планове за втора такава. Името ѝ ще бъде “РеVолюция” и ще се появи изненадващо, като за сега е трудно да дам времеви диапазон за нея.

По какъв начин читателите ще могат да закупят “Ноември”?

“Ноември” ще се продава единствено (за сега) в официалната ми страница във Facebook – ДимитроV. Когато всичко е готово ще бъде добавена като артикул в “магазина”.

Юлияна Минчева

One Comment on “Интервю със Спас Димитров – ДимитроV за неговата първа стихосбирка”

Comments are closed.