Обявиха тазгодишните номинации за “Аскеер”

На 24 май ще се проведе 28 – то издание на националните награди за постижения в театралното изкуство „Аскеер”.  Призът за най-младата  категория – Съвременна българска драматургия, се присъжда за четиринадесети път.

Само по себе си това събитие е знаменателно, тъй като Фондация Академия „Аскеер” поддържа постоянно Жури за неговото осъществяване. Както вече е широко известно, ежегодно се издава и том от Библиотека за съвременна българска драматургия „Аскеер”. Тази категория е най-скъпото – и в пряк, и в преносен смисъл – начинание на Академия „Аскеер”. “През 14– те години наличието на наградата донесе радост и удовлетворение, за което сме благодарни преди всичко на Журито, изградено от забележителни културолози, режисьори, писатели драматурзи и театроведи, определящо номинираните пиеси и присъждащо на 24 май наградата „Аскеер”, сподели пред медиите г-н Милен Миланов-Председател на Фондация “А’Аскеер” За разлика от всички останали награди Академия „Аскеер” разчита на 20-членно Жури с широка и висококомпетентна представителност на драматургичното оценяване.

 

“Забелязваме, че имаме насочена професионализация на българските драматурзи.” – отбеляза доц. дфн Пламен Дойнов. Той коментира още: “С едно изречение можем да определим: “сезонът на младите” и “сезонът на комедията”. По-скоро става дума за новите драматурзи, отколкото за младите на възраст творци. Много от номинираните са дебютанти или автори на втора и трета пиеса. По време на предварителните заседания, пръв Георги Лозанов отбелязва, че животът на младите хора в България доминира като тематика. Много силен превес на комедията. Не е изградена на стандартните техники, а по-скоро на клипова структура. При пиесите, в които се е получило добре, се наблюдава влияние от чуждоезикови образци.”

Пламен Дойнов направи кратък преглед на трите номинирани произведния. “Изход” е типично социално – психологическа криминална драма с много важен криминален сюжет. “Закачане” е типичен представител на все по-популярния напоследък документален театър с остра социално-младежка проблематика.  Третата постановка “Цветът на дълбоките води”,  от Оля Стоянова е екзистенциална психологическа драма с историяески сюжет.

“Тази драматургична творба достига ”освобождение от регионализма”. Показва, че самите български драматурзи набират творческа смелост.” Това коментира за същата пиеса Милен Миланов.

“Пътят, в който беше затънала българската драматургия се отвори.” – отбелязва Теодора Димова, член на журито. – “Едната тенденция е към комерсиалност, тъй като театърът започна да слугува на масовия вкус, продължаване на реалити форматите в театъра. Като че ли творците нямат достатъчно самочувствие да застанат срещу течението и да определят вкуса, да създават по-високи критерии. Но  може би, от тази тенденция никога няма да избягаме. Другата тенденция е, че без да се поставят някакви претенции за социални послания, има искрен опит на авторите да влязат под кожата на съвременни човек и да усетят сърцебиенето му. Понякога дори да сложат пръст в раната. Тези усилилия са много обнадеждаващи.


Теодора Димова показа своите предпочитания като спомена “Harlem shake” от автора ОВАНЕС ТОРОСЯН: “Той говори на хората от своето поколение по един директен начин. Има своята публика, знае техните проблеми и прави успешен диалог с тях.”

Съставът на журито тази година е:

 Георги Господинов, проф. дфн Георги Каприев, доц. д-р Георги Лозанов, проф. дфн Ивайло Знеполски, проф. Иван Добчев, Иван Кулеков, Иван Теофилов, проф. д-р Калина Стефанова, проф. дфн Кирил Топалов, Красимира Филипова, д-р Митко Новков, Никола Вандов, Панчо Панчев, Петър Маринков, доц. дфн Пламен Дойнов, Теодора Димова, Федя Филкова, доц. Юрий Дачев и Яна Добрева.

 

 

Академията приема за валиден текста, изпратен от автора в писмен вид, а не сценичния вариант. В конкурса за „Аскеер 2018” участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2018 г.

На номиниране според Правилника на Академия “Аскеер” подлежаха следните драматургични текстове:

 1. „Брачни безумия“ от Алексей Кожухаров

(Независим проект на Театър „Криле“, постановка Алексей Кожухаров, 4 април 2017 г. в Театър „Сълза и смях“, Открита сцена)

 1. „Сам и” от Боряна Пенева и Милко Йовчев

(Независим проект на Театър „Реплика”, постановка Милко Йовчев и Боряна Пенева, 22 ноември 2017 г. в Център за култура и дебат „Червената къща“)

 1. „Застреляй идиотите!“, Комедия в едно действие от Емил Йотовски

(Театрално-музикален център – Кърджали, постановка Рада Абрашева, 5 октомври 2017 г.)

 1. „Няма места“, Комедия от Емил Йотовски

(Театрално-музикален център – Кърджали, постановка Гълъб Бочуков, 14 февруари 2018 г.

 1. „Късметът на кукувицата” от Здрава Каменова и Мариана Гайан

(Независим проект, постановка Милко Йовчев, 1 февруари 2018 г. в Театър „Сълза и смях“, Открита сцена)

 1. „Приятно ми е, Ива!” от Ива Тодорова

(Театър 199 „Валентин Стойчев“, постановка Стоян Радев, 3 февруари 2018 г.)

 1. „Изход”, Пиеса в две действия от Йоана Мирчева

(Университетски театър – НБУ, постановка Гергана Димитрова, 26 февруари 2018 г.) 

 1. „Ако Роналдо беше Чехов“ от Кенан Тополян

(Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, постановка Елин Рахнев, 12 април 2017 г.)

 1. „Сблъсък“ от Магда Борисова

(Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, постановка Орлин Дяков, 1 март 2018 г.)

  „Ана от другата страна“ от Надя Асенова

(Драматичен театър – Търговище, постановка Надя Асенова, 5 септември 2017 г.)

 1. „Закачане“ от Неда Соколовска

(Театър „София“, постановка Неда Соколовска, 9 март 2018 г.)

 1. „На тЯтър съм!“ от Никола Стоянов

(Театрална работилница „Сфумато“, постановка Никола Стоянов, 20 октомври 2017 г.)

 1. „Хористи“ от Николай Гундеров и Димитър Събов

(Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен, постановка Николай Гундеров, 20 септември 2017 г.)

 1. „Жените от портокаловите градини“ от Оля Стоянова

(Държавен куклен театър – Ст. Загора, постановка Любомир Колаксъзов, 23 октомври 2017 г.)

 1. „Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова

(Народен театър „Иван Вазов“, постановка Бойка Велкова, 13 октомври 2017 г.)

 1. „Сеансът“ от Пламен Глогов

(Независим проект на Театър „Виа Верде“, постановка Пламен Глогов, 19 декември 2017 г. в Театър „Сълза и смях“, Открита сцена)

 1. „Не е това, което виждаш“, Комедия от Стефан Стоянов

(Театрално-музикален център – Кърджали, постановка Анна Петрова, 16 януари 2018 г.)

 1. „Harlem shake“ от Ованес Торосян

(Независим проект на Театър „Реплика“, постановка Ованес Торосян, 4 ноември 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“)

От името на Журито и  излъчената Комисия по преброяване на гласовете от тайното гласуване, в състав: доц. д-р Георги Лозанов (председател на Комисията), Никола Вандов, доц. д-р Пламен Дойнов, Федя Филкова,  Милен Миланов (председател на Фондация „А`Аскеер) са обявени следните номинации в категория Съвременна българска драматургия АСКЕЕР 2018 (по азбучен ред на имената на авторите):

 1. „Изход”, Пиеса в две действия от Йоана Мирчева

(Университетски театър – НБУ, постановка Гергана Димитрова, 26 февруари 2018 г.)

 1. „Закачане“ от Неда Соколовска

(Театър „София“, постановка Неда Соколовска, 9 март 2018 г.

 1. „Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова

(Народен театър „Иван Вазов“, постановка Бойка Велкова, 13 октомври 2017 г.)

На 24 май, в рамките на Галаспектакъла АСКЕЕР 2018, четиринадесетият том на Библиотеката ще има своята премиера на сцената на Театър “Българска армия”.

По статията работиха Мира Тодорова и Мария Атанасова.

Мария Атанасова