Новата вълна на изкуството в Космоса

Снимка от pixabay.com

Космическото изкуство има дълга история. Още през 1969 г. шестима артисти, включително Анди Уорхол, Робърт Раушенберг, Джон Чембърлейн и Клас Олденбург, работят върху “Музея на Луната”.
Най-новата вълна на космическото изкуство варира в подхода и предмета. Тук разглеждаме пет проекта, които са в космоса.


“Паднал астронавт” (1971) –  Пол Ван Хойдонк

Това е малка алуминиева скулптура на срутения астронавт в скафандър, направена през 1971 г. от белгийския художник Пол Ван Хойдонк. Скулптурата служи за паметник на ранните космически пионери.

Снимка отПол Ван Хойдонк news.artnet.com

В резултат на споразумение между художника и американския астронавт Дейвид Скот, три-инчовата висока скулптура е транспортирана до повърхността на луната от екипажа на космическата мисия “Аполо 15” през 1971 г.


“ЕКЗОБИОТАНИКА – Ботанически космически полет” (2014) – Макато Азума


Снимка от dezeen.com

Повече от четири десетилетия след проекта на Ван Хоейдон, японският художник Макото Азума е приел своята флорална арт практика в космоса през 2014 г. Пуска 50-годишно дърво от бонсай от бял бор и букет от цветя на около 100 000 фута (30 480 метра) в стратосферата. 
Наречен “EXOBIOTANICA”, ботаническите екземпляри са задвижени в космоса от “Black Rock Desert” в Невада, чрез специално проектиран балон и рамка, направени от JP Aerospace, операция DIY пространство.


“Soundship (спускане 1)” (2016) – Дейвид Хейн и Джойс Хинтеринг

Снимка от Дейвид Хейн и Джойс Хинтеринг /news.artnet.com

“Спускане 1” е специален космически кораб, снабден с опънати ленти и телевизионни предаватели с бавно сканиране (избрани за уникалните звуци, които ще произвеждат в бързо движение) – стартира над 110 000 фута (33 580 метра) в стратосферата с цел да се произвежда и записва звук. “Тъй като космическият кораб отговаря на екстремните елементи на своето пътуване, композирайки уникална звукова композиция, основана на екологичната ситуация по време на полета”, според артистите.


“Орбитален рефлектор” (2018) – Тревър Паглен

Снимка от : Тревър Паглен и “Музеят на искуство” в Невадаnews.artnet.com

Орбиталният рефлектор на Паглен е един от най-новите проекти. Продуциран е от “Музея на изкуството” в Невада, за да успее да стигне до Космоса. 100-метровият скулптурен балон с дължина 5 фута(1,52 метра) (изработен от материал, подобен на Mylar) се помещава в контейнер с тухлена форма. Той бе пуснат в космоса на борда на ракета Space X през декември миналата година, като част от най-големия сателитен старт в космоса в историята на САЩ. Нефункционалният сателит, който Паглен се надява “да помогне да променим начина, по който виждаме нашето място в света“, е инсталиран на около 350 мили от Земята. Тъй като Паглен се нуждаеше от одобрението на FCC за работата. Правилното инсталиране на проекта за 1,5 милиона долара се забави, когато най-дългото закриване на американското правителство в историята се разгръща през декември и януари 2017-2018 г .


Енох (2018 г.) – Таварес Страчан

Снимка от : Spaceflight. /news.artnet.com

“Енох” е ода на Робърт Хенри Лорънс младши, първият черен американец, който се обучава като астронавт в NASA. Това е каратна златна скулптура на бахамския художник Страчан. Тя бе пусната в космоса на същата SpaceX ракета като “Орбиталния рефлектор” на Тревър Паглен в началото на декември. Създаден е в сътрудничество с “Музея на изкуствата” в Лос Анджелис четири години след като Страчан получи встъпителния грант LACMA Art + Technology Lab през 2014 г.

Юлияна Минчева