“Олинеза” заблуждава потребителите че продава домашна майонеза

“Домашната майонеза” на марката “Олинеза” заблуждава потребителите с противоречива и подвеждаща информация.

Продуктът е описан като домашен, което му придава специфично предимство, като го определя като приготвен по домашна рецепта или в домашни условия. В съставките описани на етикета обаче е посочено, че се съдържа яйчен прах, който определено не е от възприетите от обществото съставки използвани за проготвяне на домашна майонеза. Упоменато е, че продукта съдържа и калиев сорбат като консервант, което също не е традиционна съставка за домашен продукт.

Освен това “Олинеза” са поставили картинка на истинско яйце на етикета си, което допълнително подвежда потребителите, че продуктът е произведен про определени условия, отличаващи се от нормалното производство на масовата майонеза.

Получихме четири жалби от потебители. Всички те говорят за това, че когато отидете в търговската мрежа може да подведете с такъв вид „майонеза“, която е с подвеждаща информация върху етикета“. Това коментира Емил Георгиев, председател на ФПБ.

Той допълни още, че този продукт, който е представен като домашна майонеза не е такъв, защото има противоречие в самата информация: “Например домашната майонеза се произвежда от яйца, а не от яйчен прах. На етикета се вижда, че има изображение на яйце, но в същото време е написано, че съдържанието включва яйчен прах.  След становището на КЗП, вече можем да кажем пред публичното пространство, че това е един типичен пример за подвеждаща информация”.

Вчера Федерацията на потребителите в България (ФПБ), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) сключиха мемурандум за сътрудничество и съвместна дейност.

Целта на сътрудничеството е по-всеобхватна и ефективна защита на потребителите в съответсвие с националното законодателство и изискванията на Европейската комисия, съобразени с интересите на българските потребители  и споделената отговорност между държавата и сдруженията на потребителите.