Деня на европейското арт кино отбелязваме на 8 ноември

Инициативата Ден на европейското арт кино тази година ще бъде на 8 ноември. Eдни от най-добрите европейски филми са представени на голям екран в цяла Европа в празника, посветен на богатството и разнообразието на европейската филмова култура. С над 100 милиона посетители всяка година в Европа, арт кината играят изключително важна роля в популяризиране на културното многообразие и дават поле за изява на млади таланти. Денят на европейското арт кино е първата обща международна инициатива на организациите на арт кината с цел промотиране на европейското кино и подпомагане сътрудничеството между разпространители, продуценти и киносалони. През 2020 г. патрони и посланици на проекта са режисьорите Агнешка Холанд (Полша), Лукас Белво (Белгия) и Каролине Линк (Германия).

Зрителите ще могат да видят на 8 ноември в Дома на киното специално подбрани заглавия, научи ДУМА от Светлана Дамянова от “Арт фест”. Началото е с прожекция в 14 ч. на уникалното и вдъхновяващо анимационно творение на Лоренцо Матоти, автор и на постера на Деня на европейското арт кино 2020, “Чутовното нашествие на мечките в Сицилия”. В 16 ч. започва “Шарлатан” – най-новият филм на Агнешка Холанд, дългогодишен председател на ЕФА и носителка на специалния приз “ФИПРЕССИ 94 Платиниум” на 24-тия СФФ. Българското предложение е “Сестра” на Светла Цоцоркова – носителят на Голямата награда за най-добър филм на 24-тия СФФ (от 20.30 ч.). Той ще бъде представен от част от неговия екип.

Денят на европейското арт кино се организира от CICAE (Международната конфедерация на арт кината) в партньорство с “Европа синемас” и с подкрепата на Творческа Европа МЕДИА.

 

Източник