Днес е Сретение Господне – Зимна Богородица

Днес Православната църква чества Зимна Богородица, Вълча Богородица или Сретение Господне.

Празникът е един от четирите в годината, които са посветени на Божията майка. На днешната дата се навършват 40 дни от Христовото рождение, когато Дева Мария носи младенеца в Йерусалимския храм.

“Ето, Тоя лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на сама тебе меч да прониже душата за да се открият мислите на много сърца”. С тези думи благочестивият старец Симеон поема в ръцете си Исус. След като донесли новородения Спасител в светия храм, възрастният мъж се обърнал към Бог с думите да го взима при себе си, защото най-после е видял това, за което бленувал.

Според народните вярвания на днешния ден не се работи, иначе децата ще се родят белязани. Жените не бива да докосват остри предмети, да режат хляб, конци или дърва. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще влезе в дома се гадае какво дете ще се роди първо – мъжко или женско.

Честит имен ден на Драгомир, Драгомира, Ванеса, Радостин, Радостина, Радост, Радина, Радослава, Ралин, Сретен, Средка, Средко!