Жан-Пол Белмондо, оптимистът

Днес актьорът празнува рожден ден, навършва 87

На кинофестивала във Венеция бе почетен с почетния “Златен лъв на Свети Марк“. Започва кариерата си във френското кино като представител на т. нар. нова вълна през 60-те години на ХХ в. Играл е в над 80 филма и има над 40 роли в театъра. До средата на 80-те образите на героите му са най-вече смели авантюристи. Сам изпълнява опасните каскади във филмите си. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор. С напредването на възрастта се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното.

„Притегателната външност, симпатичност и талантът за превъплъщение позволяват на актьора да се справя еднакво добре както с драматичните, така и с комедийните роли, което го превърна в звезда от световна величина“, казва директорът на фестивала Алберто Барбера.

Измежду кинозвездите, посещавали фестивала на киното във Венеция, се открояват имена като Грета Гарбо, Кларк Гейбъл, Фредерик Марч, Уолъс Биъри, Норма Шиърър, Джеймс Кагни, Роналд Колман, Лорета Янг, Джон Баримор, Джоан Крофърд, незабравимия италиански идол Виторио Де Сика и великия Борис Карлофф, който света помни с ролята на чудовището в първия Frankenstein.

Жан-Пол Белмондо е роден през 1933 г., син е на скулптор и художничка, но избира кариерата на актьор. Снима се в шедьоврите „До последен дъх“ на Жан-Люк Годар, „Сирената от Мисисипи“ на Франсоа Трюфо, „Чочарка“ на Виторио де Сика. Бележи с харизмата си филмите на Клод Соте, Анри Верньой, Алберто Латуада, Жан-Пиер Мелвил и Клод Льолуш. Мъжката му харизма, страстта му към спорта и каскадите и широкия му актьорски диапазон му позволяват да се изявява в екшъни като „Професионалистът“ и камерни психологически драми като „Модерато кантабиле“. Считан е за една от живите икони на световното кино.

„Предпочетох да съм първи във Франция, вместо втори някъде другаде“, споделя в интервю актьорът по повод поканите да замине за Холивуд. И добавя: „Не се страхувам от старостта. Предпочитам да си остана оптимист“. Дали ще снима още? На този въпрос отговаря просто: „Какво? Да изиграя някой инвалид от войната? Ръката ми вече е парализирана. Трябва да играя седнал, а нямам желание…”

Заглавна снимка: L’Équipe

ARTday.bg