Иван Газдов-български художник.

 

Роден

Иван Едуард Газдов е български художник, професор и бивш ректор в Националната художествена академия. Работи основно в областта на графиката, плаката, илюстрацията, карикатурата и рекламата. Като свой личен творчески почерк определя графикатурата.

През 1970 година завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“ в класа на проф.Александър Поплилов. Прави специализации в Букурещ (1964), Прага (1967), Варшава и Краков (1968), Амстердам (1978) и Париж (1996). Взема участие в повече от 200 изложби в България и в чужбина, над 40 от които са самостоятелни.

От 1973 работи в Академията: като хоноруван асистент в специалност „Плакат“ до 1975, като редовен асистент (1976-1986), като доцент (1986-1994), и като професор (от 1994 година до днес). От 1995 завежда катедра „Плакат и визуална комуникация“. Ректор е на Академията в периода 1999–2003 година.

Пърформансът „Езотерична рисунка“, НХА, София, 23 април 2009

Освен това, твори и гипсова и бронзова пластика, както и пощенски марки. Автор е на сценографията на постановки на театрална трупа към Дом на народната армия, Ямбол и на постановката „За идиотите, които се набиват в очи“ на Елена и Кръстьо Лафазанови.

Иван Газдов е носител на множество национални и международни награди. Негови творби са притежание наНационалната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Музея на приложните изкуства, художествените галерии във Варна, Видин, Бургас, Стара Загора, Монтана, Ямбол, в Дома на хумора и сатирата в Габрово, както и в музеи и частни колекции зад граница.

През 2009 година излизат том 1 и 3 на неговите „BESTсмислици“, съдържащи стихове, наричани от самия Газдов „думи в ритмични отношения“. Публикуван е и документалният сборник „За и от Иван Газдов“, съдържащ над 200 интервюта, статии и студии за изкуството на Газдов от изкуствоведи, интелектуалци, художници и журналисти.

 

 

 

 

 

 

 

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Снимка на Д-р Свилен Георгиев.

Снимка на Д-р Свилен Георгиев.Снимка на Д-р Свилен Георгиев.

Снимка на Д-р Свилен Георгиев.Снимка на Д-р Свилен Георгиев.

Снимка на Д-р Свилен Георгиев.Снимка на Д-р Свилен Георгиев.

Снимка на Д-р Свилен Георгиев.

Снимка на Д-р Свилен Георгиев.Снимка на Д-р Свилен Георгиев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Иван Газдов-български художник.”

Comments are closed.