Илиана Балийска

Илиана Стоянова Балийска (родена на 23 октомври 1957 г.) е българска актриса, телевизионна водеща, продуцент и автор на Талантиада „Мини Мис и Мини Мистър – Малки Големи Таланти“.[1]

От 1981 до 1983 г. играе в Куклен театър – Толбухин (Добрич), а от 1984 до 1987 г. в Драматичен театър в Михайловград (Монтана).

По-значимите ѝ роли в театъра са Херарда в „Изобретателната влюбена“ на Лопе де Вега, Жената в „Животът-това са две жени“ на Стефан Цанев, Пиа в „Островът на козите“, Пък в „Сън в лятна нощ“ на Уилям Шекспир и партизанка в „Я, колко макове“.

От 1987 г. е „актриса на собствено разположение“[2] – автор и водещ е на концерти и естрадни програми. Илиана Балийска е основател на Интерактивния театър в България като първа прави детски спектакли, в които деца от публиката са нейни партньори на сцената – импровизирано са в роля – персонажи са на приказките, които разказва. През 1993 г. Балийска е поканена да бъде сценарист и водещ на конкурса на БНТ „Мис Макси Шоу“. През 1997 г. организира като автор и водещ едногодишно национално макси турне с шоу спектакъла „Жени и половина“.

От 1998 г. актрисата е дала възможност на хиляди деца да се изявят в Талантиадата ѝ – конкурса „Мини Мис и Мини Мистър“ – Оригинала за деца-творци от 3 до 12 години и Фестивала за Детски творчески формации „Малки Големи Таланти“. В палавото телевизионно шоу участват и деца от домове за деца лишени от родителски грижи. Първоначално предаването се излъчва по Канал 3, после по Евроком, в TV7 и Super 7, както и по Военен Телевизионен Канал.

Илиана Балийска гостува в малки и големи градове и села, в детски градини и училища – не само с Конкурса „Мини Мис и Мини Мистър“, а и с Атрактивните спектакли „Приказно-Песенна Въртележка“, „Витаминозно Шоу“, Детски Спектакъл-Мюзикъл „Злото заедно ще победим“ и „Легенда за Коледната Елха“. Актрисата, ТВ водеща и продуцент Илиана Балийска има три запазени марки в Патентно ведомство на РБългария, които през 10 години подновява: 1999г. -„Малки Големи Таланти“; 2000г.-„Мини Мис и Мини Мистър“ и 2019г.-„Талантиада“.

Илиана Балийска започва да се занимава с озвучаване през 1991 г. Участва в дублажите на известни сериали като „Съдружници по неволя“ (дублаж на БНТ), „Мареа Брава“, „Розан“, „Съседи“, „Ричмънд Хил“, „Туин Пийкс“, „Стъпка по стъпка“ (дублаж на БНТ), „Приятели“ (дублаж на БНТ), „От обич“, „“Жената на моя живот“, „Кралят на квартала“, „Кости“ (сезони 1 – 3), „Къща за кукли“ и други. Известна е и като гласа на Чип от анимационната поредица на Дисни „Чип и Дейл: Спасителен отряд“.

Награди

През 1987 г. печели Наградата на Съюза на артистите като за първи път актриса, а не актьор, е отличена за рецитация на Ботева поезия. Има златни медали от Прегледи на художествената самодейност като ръководител на Театрални студия.

Източник