На 6 август Православният свят отбелязва Преображение Господне

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда.
Църквата отбелязва днес празника, който се чества още от първите векове на християнството.
Църквата „Преображение Господне“ на планината Тавор, Северен Израел
На този ден, според Светото писание, Иисус Христос се преобразява. Той се явява в небесната слава пред трима от апостолите – Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.
Вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба в менюто. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) – “Освещаване на гроздето”. Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде.
Днес имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос – Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.
Народните вярвания свързват празника Преображение с промяната на времето от лято към есен. Поверието, че на този ден “лятото се пречупва” и времето тръгва на застудяване, идва от времената, когато празникът се е отбелязвал по стар стил – на 19 август.
В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и стоки. Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби. Според традиция от най-дълбока древност женитбите се правели през септември, за да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен период.