Нона Йотова

Нона Йотова е българска театрална актриса и музикална изпълнителка.

Родена е на 25 октомври 1966 г.[1] в семейството на писателя Кръстьо Кръстев, автор на дванадесет книги. От малка е закърмена с музиката: баба ѝ е народна певица, майка ѝ също се занимава с музика, двамата братя на майка ѝ са музиканти – тромпетист и перкусионист.[2] Освен музиката, другата страст в живота на Йотова е театърът.

През 1991 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Елка Михайлова.

Заедно с режисьора Николай Георгиев основава Първия български женски театър, като първата ѝ роля в него е на Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка. Благодарение на тази роля, Йотова получава покана от Театър „Българска армия“ през 1992 г., където играе роли в пиеси на Марсел ПаньолЮджийн О’НийлИван РадоевАнтон ЧеховНиколай ГоголДеян ДуковскиУилям ШекспирСам ШепърдАртър Милър и други. Освен в този театър, Нона Йотова има участия и в театър „Възраждане“ и в Свободен театър. Играе и на сцената на Театър 199 в спектакъла „Влюбена, сгодена, изчезнала“ от Щефан Фьогел, режисьор – Елена Панайотова. Отпечатъците ѝ са на Стената на славата пред Театър 199.

Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Нона Йотова.

Има роли и в два игрални филма: „La Donna E Mobile“ на Нидал Алгафари и „Емигранти“ на Ивайло Христов.

Участва и в епизодите от „Къде е батко?“. Йотова е българският глас на злата кралица в дублажа на Александра Аудио на „Снежанка и седемте джуджета“ (1937).

Успоредно с работата си в театъра, Йотова композира и изпълнява авторска музика. Издава пет албума: „Омана“ (1993), изцяло акустичните „Нона“ (1997), „Не завиждам“ (2001), „Terra Incognita“ (2003) и „Преоткриване“ (2004).

През 2003 г. води научно-популярното предаване за археология, „Непозната земя“ по БНТ. През 2015 г. участва в третия сезон на „Като две капки вода“, където завършва на 7-о място.

През март 2017 г. е избрана за народен представител в 44 Народно събрание. Йотова е представител на БСП от 24-ти многомандатен избирателен район, София,[3] въпреки че тя не е член на партията.[4]

Източник