„ХОРИЗОНТ“. 6.00. 4 ЯНУАРИ 1971

На днешния ден през 1971 г. в 6.00 ч. сутринта в ефир се появи Програма „Хоризонт“ на Българското радио. Тя започна с новини през деня на всеки кръгъл час. През 1974 г. програмата стана 24-часова.

Тя даде нова динамика на радиожурналистиката, утвърди легендарни имена. Програмата прие и внедри най-доброто от водещите световни радиостанции, правилата за редакционна дейност, стандартите при правене на новини. По-голямата част от предаванията бяха „на живо“, което беше постижение в журналистиката тогава и нареждаше програмата сред водещите в Източния блок, социалистическите страни. Това винаги учудваще и респектираше колегите от тази страна на Желязната завеса. През целия период на съществуването си програмата поддържаше високи стандарти, въпреки идеологическите рамки. В периода на промени в края на социализма,по времето на перестройката, програмата беше водеща в борбата за истината. Много колеги, особено кореспондентите в чужбина, признаваха, че това, което можеха да кажат по радиото, не беше възможно да бъде казано никъде. Мои материали са минавали с 12 подписа. По тях можете да разпознаете колебанията и куража на отговорните редактори.
Програмата запази професионалното си достойноство и през следващия период на промени,когато също не беше лесно да кажеш онова, което мислиш.Тя се превърна в лидер на промените, в тахен говорител. И досега програмата е най-силната в международните новини, в международоните коментари.
Дължим днешния празник на Първите, сред които са проф.Веселин Димитров, Божана Димитрова, Еди Емирян, Анна Шинева. Еди и Анна са първите водещи на предаването „Неделя-150“. Жалко е, че колегите отъждествиха празника с безспорния успех само на едно предаване, появило се с общия труд на целия екип на програма „Хоризонт“ през 1989 г. Боя се да изброя всички легендарни предавания, на които БНР и българската радиожурналистика дължи много, на сутрешния блок с имената на Александра Янева, Надежда Дженева, нощния блок, Лили Маринкова… Ще го оставя на колегите, които са длъжни да си спомнят…А чувството, че историята започва от теб не е добър знак за паметта. И да не забравя легендарните имена от техническите екипи и музикалните редактори на програмата, на които дължим личния си успех. Какви професионалисти, какви личности! Звукорежисьори като Боби Бобчев, Любомир Бабев, Лили Бабева, Мария Ташева…Музикални редактори като Снежана Стоичкова, Красимира Прокопанова, Христина Белчева…
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА НАЙ-ВЕРНИТЕ СЛУШАТЕЛИ!

Валери ТОДОРОВ

One Comment on “„ХОРИЗОНТ“. 6.00. 4 ЯНУАРИ 1971”

Comments are closed.