110 години от рождението на Маргарита Милиджийска (1910 – 2001)

110 години от рождението на
Маргарита Милиджийска (1910 – 2001)
28.01. – 28.02.2020
галерия „Лоранъ“
София, ул. „Оборище“ 16
Официално откриване: 29.01.2020, 18:30 ч.

Името на Маргарита Милиджийска за мнозина е малко известно. Животът и творчеството й минават, като че незабелязано, в сянката на житейските събития и авторитети. Сещаме се за нея по повод 110-тата годишнина от рождението й с желание да върнем в културно обръщение творчеството й, за да го направим разпознаваемо сред по-широк кръг зрители и ценители.
Възкресяването на името на Маргарита Милиджийска за публиката се случи преди 14 г., когато Националната художествена галерия направи нейна голяма ретроспектива. Същевременно галерия „Лоранъ“ се включи в инициативата с финансова и техническа помощ в реализацията на експозицията и съпътстващото издание. Паралелно с това организирахме собствена изложба в тогавашното ни пространство на ул. „Ген. Паренсов“ 31 в София.
Настоящата изложба в галерия „Лоранъ” показва работи от различни творчески периоди, между които преобладават тези от 40-те и 50-те години. В експозиционното пространство има жанрово разнообразие. В колекцията доминират портрети и автопортрети. Сред тях може да споменем три от най-познатите й автопортрети от 40-те години и един „Автопортрет в бяла блуза“ от 30-те г. Голямо форматните й платна са с подчертано силен и ярък колорит, докато „Портретът на Валя“ е нежно очарователен. Всички те имат характеристики, които притежават и останалите произведения. Това са изобилното живописно напластяване, наситената цветност в кафяво-червеникава гама. Лекото минаване с четката върху композициите, обобщава плановете и прави очертанията на формите неясни. Същото е присъщо и за натюрмортите, чиято богата живописна материя най-ясно се различава в „Натюрморт с дюли“, „Натюрморт с патладжани и домати“, „Лилиуми“ и др. Във фигуралните композиции откриваме необичайни гледни точки към обектите и силна експресия при полагане на боята.
Надяваме се с тази изложба за пореден път да върнем интереса към един слабо познат автор, който трябва да заеме достойно място в българската живопис.
Срещата ни с изкуството на Маргарита Милиджийска е съпроводена от вече споменатия каталог от 2006 г., който може да се закупи на място.
Заповядайте от 29 януари до 29 февруари на ул. „Оборище” 16, София, където на 29 януари, сряда, от 18.30 ч. ще се състои първото за годината откриване в галерия „Лоранъ“.