71 години от откриването на Панагюрското златно съкровище

Панагюрското златно съкровище е тракийски, античен, златен комплект съдове, състоящ се от девет съда с общо тегло 6,164 кг. Открито е на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище от Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови.

Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел и на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Състои се от 9 златни предмета – една фигона и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските жреци. Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

Ето и факти от откриването: На 8 декември 1949 годинапо време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрищетримата братя ПавелПетко и Михаил Дейкови се натъкват на този култов сервиз от девет златни съдаОколо тях е имало и други работницино тримата решават да се погрижат за негоПочистват съкровището и го предават на държавата, в лицето на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков.

Павел, Петко и Михаил Дейкови

По решение на ръководствотото е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика.

По онова време тя се е намирала на главната улица в ПанагюрищеНяколко дни съкровището стои там, за да го видят всички панагюрициПо това време в читалищния музей работи и известният археолог Петър Горбановзавършил във Виена.

Тойсъобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музейКогато в Пловдив научават за находкатасе взима решение съкровището временно да бъде предадено там. Няколко месеца то е изложено в музеяТака златните тракийски съдове никога повече не се връщат в Панагюрище, а е заведено в инвентарните книги на Пловдивския исторически музей.

По правителствени решение то отива в СофияПървоначално се съхранява в Археологическия институт, а после в Националния исторически музей.