Колекцията II. Йо Макдоналд в ONE Gallery

Откриване: 18:30 I 18 април 2019 , ONE Gallery

18 април – 12 май 2019

За втори път София Хартиен Арт Фест ще представи изложба в галерия ОNE MONEV. Авторката Йо Макдоналд (Шотландия) беше наградена миналата година от галерия ONE MONEV в международния конкурс АМАТЕРАС. Наградата е самостоятелен проект, който да покаже свят, създаден от артиста с неговите приказни истории в хартия. Изборът ѝ е в унисон с тенденциите, които подкрепя галерията – иновация, концептуална визия и съвременни послания.

Йо Макдоналд не е непознат автор за почитателите на хартиеното изкуство. Тя е двукратен носител на награди в годишния конкурс през 2013 и се отличава с лек романтизъм, преплетен с концептуална идея. Шотландия е страна на приказки и това е част от изграждането на авторските идеи. Ето какво казва самата тя за изкуството си:

” Работите ми са за история и разказване на истории.
От ранна възраст, съм очарована от книгите и разказването на истории. Помня въодушевлението си и ежеседмичното удоволствие да си избера книга от местните книжарнички. За мен четенето беше голяма утеха. Впусках се в един свят на бягство, където имах известен контрол върху приключението.
Като възрастен не съм загубила очарованието, което ми носи писаното слово.
В своята работа, съм експериментирала много с традиционните техники за тъкане на гоблени, използвайки хартия като алтернатива на обичайните вълнени и текстилни материали. Обичайно използвам употребявани книги и печатни материали, но вградената им история е това, което ме привлича. Обектите вече съдържат следи от миналото – пръстови отпечатъци, кожа, посвещения, надраскани бележки – които ни дават поглед към техния по-ранен живот.
Трансформирам книгите и ги превръщам в нови структури, които все още съдържат оригиналната си история, но вече имат нова визуална форма.
Заинтригувана съм от спомените, които се съдържат в определени текстове. Когато историите се разказват и продължават да бъдат разказвани през поколенията, тогава те не се забравят. Те се превръщат в спомена за това кои сме ние.”

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019.
Създател и главен организатор: Фондация АМАТЕРАС.