Чаша вино и… изкуство или как да освободм въображението си

Има едно място в София, където може да разпуснете след работа на чаша вино… И в същото време да нарисувате абстрактна картина. Звучи ви напълно невъзможно? Нека с основателката на работилницата “Арт кутия” Мария Папазова бързо да ви разубедим!

Още със самото си влизане в помещението се забелязват какви ли не ръчно направени керамични чаши, свещници във формата на животни, всевъзможни рисунки. Не си мислете, че става дума за мостри, изработени от преподвателите. Всички красиви неща са дело на записалите се деца и възрастни!

Бях убедена, че съм с две леви ръце и нищо не мога да направя. Но нашата керамичка Кристина Бакларова, работила дълго време с деца, един изключително интересен човек, ме убеди, че греша. Тя така обяснява, че да можеш да разбереш” – разказва ми Мария, докато показва две чаровно изработени чаши. – “Тези бяха направени на втория урок. Получава се просто магично.”

Рисуване на абстрактна картина върху художническо платно с акрилни бои. Използваната техника на рисуване дава перфектен резултат, без значение на колко години сте и дали някога сте рисували.

Същото важи за абстрактните рисунки, и за рисуването върху дрехи, обувки, вази. Изобщо всяка една идея, която Мария и нейната съмишленичка Теофана Манева са измислили. Нещо истинско излиза от ръцете, нещо което сами сте направили и това със сигурност разтоварва. С какъвто и вид изкуство да се захванете, това освобождава съзнанието, помага да се почувствате смислени и за малко да забравите “онези неща”, които са ви изнервяли цял ден. Отделяте малко време за себе си, което, признайте си, понякога пренебрегвате.

В такива моменти взимах апарата и това ми беше спасението… Или пък сядах да превеждам” – споделя ми Мария – “Не съм имала такова място, където да дойда. Сега вече знам, че ако се наложи, ще дойда тук.

Дали ще бъде керамика, рисуване, някакъв микс от приложни изкуства, сядате и забравяте света около вас. Това се случва, защото самата дейност изисква съсредоточаване и точно тогава може да откриете идеи, които не сте и подозирали, че ги има. Те няма как и да ви хрумнат, ако не захванете да правите нещо подобно. Като например свещниците във формата на кит и лисица, които момиче, занимаващо се с програмиране и никога преди с каквото и да е изкуство, е изработило само след няколко часа занимания.

Същото важи и за рисуването – “Може го абсолютно всеки. При това се получават неща, които говорят не само на нарисувалия ги.” – убедена е Мария.

Подобна категоричност седи и зад създаването на “Арт кутия” – “Исках да се занимавам с изкуство. Просто това е моето нещо.” – разказва ми основателката на работилницата. Самата тя дълги години е работила в ИТ сферата. В свободното си време, докато не се занимава с математика и компютри, тя снима. Дори успява между служебните задължения да направи самостоятелна изложба и да спечели награда от фотоконкурс на “National Geographic”. След което потъва в бюрокрацията и дейност, която вече не носи предизвикателство, Семейството обаче й дава кураж да пробва да опита в съвсем различна област. Намира си съмишленичка – куклената режисьорка Теофана Манева и двете измислят програма с всевъзможни занимания за малки и големи. Така преди година се създава работилницата “Арт кутия”.

Теофана Манева
Мария Папазова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теофана е другата дама, която седи зад реализирането на идеята. Тя има дългогодишен опит с деца. Освен, че е работила като режисьор в куклен театър, тя се е занимавала с курсове за деца в подобен център в Испания. Завършила е и валдорска педагогика. “До такава степен успява да запали децата, пък и мене, че дори в един момент се хващам как се включвам в заедно с тях. Просто е много интересно!”  – смее се Мария.

Подобен подход е абсолютно задължителен при работата с деца, към които е ориентирана голяма част от дейността на работилницата. В центъра курсовете се водят от педагози с художествено образование или творци, които от години се занимават с най-малките: “Впечатляващи. невероятни хора! Със сигурност е различно да се работи с тях. Понякога е трудно човек да ги организира, но пък са с толкова богати душевности, толкова различни, толкова интересни неща им хрумват!“- за Мария контрастът между досегашната работа атмосфера и настоящите й колеги е впечатляващ.

Заниманията с малчуганите са ориентирани към това и да забавляват, и да развиват въображението. През почивните дни в центърът се провежда курс, на който показват хлапетата се запознават с  художници, най-често съвременни. Разказват им се интересни факти за живота на творците, показват им снимки. Обясняват им основна за художника техника, след което ги оставят да рисуват на воля: “Получават се едни страхотни неща. Различни и в същото време в стила на художника. Научават нещо ново, а за всяко дете рисунката си е съвсем негова.”

Театралната работилница

Оказва се, че любимите артисти на децата са Хуан Миро, за които е много светъл, шантав и приказен, Наред с него са Кандински, Пикасо, Анди Уърхол, летящите хора на Шагал. Страхотно забавление се получава с рисуването а ла Джаксън Полак. На пода постилат петна, децата започват да разпръскват върху тях боя с четки, като сами си избират цветовете: “Получи се толкова забавно. Оставихме рисунките да съхнат на слънце навън. А след това решихме, че и там е добра идея са се порисува. Беше толкова освобождаващо, че аз и Теофана не се сдържахме и рисуваме заедно с децата”. – звучи толкова приятно, че дори и на мен в този момент ми се приисква да помацам малко с четката. А на Вас?

 

Веднъж да се даде свобода на детското въображение и то се развихря в неподозирани до този момент идеи. Такава възможност “Арт кутия” дава със своята театрална работилница, в която децата сами измислят. режисират и накрая представят цяло представление. От сценария, до костюми, декори, роли. Всичко се оставя на тяхната креативност.

Деца рисуват в стила на Джаксън Полак

Това влияе изключително много за премахването на бариери като срамежливост, стеснителност и изобщо неща, които биха попречили на децата да растат свободно и да се изразяват с лекота.

В центъра, освен всичко, може да организирате тематичен рожден с театрална и приложна част. Темите са според сезона – “На морското дъно” или “Във вълшебната гора”, Децата се преобразяват в костюми и разиграват помежду си игри,а цялото помещение е декорирано като в приказка.

През предстоящите топли и отпускарски месеци може да откриете голяма част от екипа на центъра на морето – в комплекси на къмпинг “Смокиня”, където се пренасят, заедно с техниката си, до края на лятото.

На есен пък ще ви спечелят с още повече креативни занимания! Освен да порисувате в приятна компания на приказка и вино, ще може да изработвате красиви кукли от плъстена вълна или да получите урок по гримиране от професионален гримьор. За вашето дете пък ще има игрови уроци по испански и музика, с която ще се забавляват и учат отново посредством метода на играта.

Отделете малко време за себе си или пък дайте криле на въображението на вашето дете в креативното царство на “Арт кутия”!.

 

 

 

 

Екатерина Ангелова

About Екатерина Ангелова

View all posts by Екатерина Ангелова →

Comments are closed.