Международен ден на ромите

Центрове за развитие на общността ще отбележат 8-ми април

На 8 април – Международния ден на ромите – светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които никога не са се завърнали. Подобно на други преследвани от нацистите групи, много от ромите са останали сираци, без съпрузи или бездетни.

Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят. Обявен е за Международен ден на ромите през 1992 г. Идеята, която ООН и Европейския съюз са подкрепили, била на Международната организация “Романо юнион”.

Осми април е ден, в който си спомняме за най-многобройното етническо малцинство в Европа и празнуваме ромската култура. Ромите са допринесли към културата, музиката и изкуството на общностите на нашия континент. Това показва колко важно е мотото “Обединени в многообразието”. Защото Европа може да бъде силна само тогава, когато културните, етническите и религиозните различия на нашите граждани биват гарантирани.

Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” /”Пътувъл съм, пътувал съм”/. Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация.Ц

Ето и как ще се отбележат Световния ден на ромите у нас от Центровете за развитие на общността

София

Президентът на Република България Румен Радев, вицепремерът Дончев, министрите на образованието, здравеопазването, труда и социалната политика, младежта и спорта, Омбудсманът Мая Манолова, както и посланиците на Швейцария, Франция, Германия, Дания и САЩ ще приемат ученици на Международния ден на ромите 8  април в рамките на инициативата „Ученически лидери – министри и посланци за един ден”.

Посещенията на победителите от конкурса
„Да превърнем езика на омразата в език на толерантността!” ще се проведат както следва:

 • 9.30:  Посланикът на Швейцария в България Н.Пр. Мюриел Коен ще посрещне Зюмбюла Ламбова, ученичка в ОУ „Христо Ботев“, с.Дълго поле, обл. Пловдив.
 • 10.00: Н.Пр. г-н Ерик Рубин, посланикът на САЩ в България ще се срещне с Есил Шукриева, ученичка в СУ „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица, обл. Велико Търново и Лъчезар Йорданов, ученик в ПМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък, обл. Стара Загора.
 • 10.00: Посолството на Федерална Република Германия ще бъде домакин на Виктория Йорданова и Ростислав Георгиев, ученици в ОУ „Христо Ботев“, село Самуилово, област Сливен.
 • 11.00: На мястото на президента на Република България г-н Румен Радев ще застане Богомила Самуилова, ученичка в  ПГ „Генерал Владимир Заимов“, град Сопот, област Пловдив.
 • 11.00: Министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев ще посрещне Християна Лалев, ученичка в III ОУ „Димитър Благоев“, град Шумен и Елизабет Любомирова от ПГО „Станка Николина Спасо Еленина“, град Разград.
 • 11.00: Гост на министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев ще бъде Антон Ахмедов, ученик в  ОУ „Отец Паисий“, с. Равна гора, обл.Бургас.
 • 11.00: Посланикът на Франция в България Н.Пр. Ерик Льобедел ще се срещне с Емилиян Мирославов, ученик в  ПГССХТ, град Шумен.
 • 12.00: Посланикът на Кралство Дания Н.Пр. Сьорен Якобсен ще посрещне Митка Панова, която учи в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Стралджа, област Ямбол.
 • 14.45: Заместник-министърът на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова ще посрещне в своя кабинет учениците от СУ „Иван Вазов“, град Вършец, област Монтана Илия Илиев и Мария Митрова.
 • 15.30: Гост на Вицепремиера на Република България г-н Томислав Дончев ще бъде Александър Стоянов, който се обучава в  ППМГ „Академик Иван Ценов“, град Враца.
 •  Стейси Арангелова ученичка от  124 ОУ „Васил Левски“, гр. София ще посети Омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова. /предстои да бъде уточнен денят./

Учители от ромски произход ще дискутират въпроси, свързани с образователната интеграция с Министър Вълчев.

За поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“  ще срещне над 30 ромски педагози от цялата страна с Министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев. Срещата с просветния министър ще се проведе в Национален дворец на децата, град София, зала 1 с начален час 13.30 ч.

По време на събитието учителите ще имат възможността да обсъдят и представят своите виждания по въпроси, свързани с образователната интеграция, както и да научат лично от г-н Вълчев планираните нови мерки в тази насока.  

В рамките на срещата Министър Вълчев ще връчи наградите на учениците победители в конкурса  „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността“.

Срещата на учители от ромски произход се организира традиционно за 7-а поредна година със съдействието на Министерство на образованието и науката на Република България.

Велико Търново

На 8-ти април /понеделник/ в12:00 ч. Център ,,Амалипе“ и доброволци към него, ще почетат паметта на 500 000   загинали роми в Холокоста през Втората световна война. От Стамболовия мост гр. Велико Търново, ще бъдат хвърляни цветя в река ,,Янтра“ и ще бъдат запалени свещи в тяхна памет. Ще бъде изпълнен химна на ромите от доброволците на Център ,,Амалипе“.

Павликени, Стражица, Златарица

Във връзка с Международния ден на ромите и в изпълнение на проект BG05M2OP001-3.002-0050-C01/05.07.2017 „Заедно намираме решения“: образователна интеграция в мултикултурна среда във Велико Търновска област“,финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, Център ,,Амалипе“ и Община Павликени организират на 08.04.2019г. от 10:00 часа съвместен футболен турнир, който ще се проведе в базата на новия изкуствен терен в гр. Павликени. Целта на инициативата е да даде възможност за изява на учениците от: СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Сухиндол; СУ „Бачо Киро“, гр. Павликени; ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Батак; ОУ „Бачо Киро“, гр. Бяла Черква; СУ „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица, ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Павликени, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Златарица и ПГАТ „Цанко Церковски“, гр. Павликени, разделени в две възрастови групи. Турнирът е организиран в две фази, като всеки футболен отбор може да вземе участие само в една от фазите, в зависимост от възрастта на състезателите.

Победителите ще бъдат наградени с купи за 1-во; 2-ро и 3-о място, а всеки отбор- участник ще получи плакет, грамота за участие и футболна топка, като поощрителна награда.

Събитието ще бъде открито официално от представители на Община Павликени и представители на ЦМЕДТ „Амалипе“ гр. Велико Търново, представители на ЦПЛР гр. Павликени, Общински съветници, представители на ДБТ гр. Павликени, директори на училища и кметски наместници .

Център Етрополе

 Център ,,Амалипе“ и доброволци към него, ще почетат паметта на загиналите роми в Холокоста през Втората световна война, като от 13.00 ч. в двора на ОУ ‘‘Христо Ботев‘‘ община Етрополе ще отразят деня , под формата на спортно мероприятие. На този ден искат да покажат, че на едно място, могат да играят роми и други етноси заедно. Също така модератора Марко Георгиев, ще проведе беседа в кварталното кафене с ромската общност, като им обясни повече за самия ден 8-ми април.

Център Нови Пазар

Общностния модератор Алдин Стефанов към Център за развитие на общността гр. Нови Пазар организира няколко мероприятия на този ден като: Ромски спектакъл, които ще изиграят възпитаниците от ПГАТ ,, Цанко Цанковски“ , Театрална постановка свързана с различните видове етноси в България, Български танцов състав към НЧ ,,Христо Ботев“, както турска и ромска група, които ще представят традиции и обичай под формата на песни танци и ромски романси. На събитието са поканени над 120 деца, гости, учители, родители и местни медии. Мероприятието ще започне от 14:30 ч. в НЧ ,,Христо Ботев“, гр. Нови Пазар.

Смядово

На 8-и април  ще се проведе кампания за отбелязване на „Международен ден ромите“, за преодоляване на стереотипи и негативни обществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност на училищно ниво по проект „Децата на Община Смядово – заедно мечтаят, учат и играят”. Събитието ще се състои в Музеен комплекс, гр. Смядово от 16.00 ч. с участието на родители, учители и ученици. По време на кампанията ще се представят традиции и културна идентичност на ромите, след което всички ученици ще участват с песни и танци специфични за етноса. В края на кампанията участниците ще получат информационни пакети включващи – мешка, шапка, тениска, книжка с правата на детето, дипляна за родители, флайер, флашка и магнитен стикер.

Бяла Слатина

Център за развитие на общността град Бяла Слатина ще отбележи Международния ден на ромите 8-ми април   заедно с доброволци и активисти. На събитието ще се представят факти и събития от втората световна война и в памет на загиналите ще се хвърлят цветя в реката. Доброволците ще разкажат за себе си под формата на интервю – какви са техните постижения и цели и как центърът им е помогнал да постигнат мечтите си. Модераторът ще играе роля на интервюиращ и ще води инициативата на доброволците, която ще премине под наслов: „Да покажем че сме Роми“.

Антоново

За първи път в Община Антоново ще бъде отбелязан Международния ден на ромите. Събитието ще се състои в новосъздадения Център за развитие на общността, където образователните медиатори Дочка Михайлова и Северин Евтимов, ще представят на местната общност интересни факти около първият ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година и решенията на конгреса. Ще се представи презентация и ще се раздадат информационни брошури за жертвите от ромския етнос през Втората световна война.

Снимки: Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →