Отбелязват с изложба 85- годишнината от рождението на Светлин Русев

Вернисаж на 14 юни /четвъртък/, 16.00-20.00 часа      

По повод 85 години от рождението на Светлин Русев на 14 юни в камерното пространство на Галерия Арте се открива изложба с последните рисунки и скици на Маестрото.

По традиция  на този ден, всяка година той подготвяше изложба, пазена в дълбока тайна. Събитието се превърна и в празник, който събираше всички приятели, почитатели и колекционери на чаша вино в чест на любимия ни художник. През годините изложбите-изненада за рождения ден на Светлин Русев ставаха все по-ръзтърсващи като идеи и неочаквани като реализация. Последната изложба трябваше да бъде автобиография… автобиография, синтезирана в една творба – равносметка на един живот. 

„…..Лyтаx cе в тъpcене на магическия философски камък, на мъдpостта, c вечните отговори на живота отсам и живота отвъд;cтигнах до каменна кариера, c кървавите следи на време, тpyд и мъка.Повярвах, че cъм намерил пътя – илюзия!!!“Защо е път, ако не води към xpама?!” – недоумяваше старицата от онзи филм…     
25 май 2018 година, Светлин Русев     

  Каменната композиция остана незавършена, но рисунките са при нас, мощни и въздействащи като самия творец. Благодарим, че бяхте до нас, Маестро! Благодарим, че ни подкрепяхте и напътствахте безрезервно!      Нека всички, в чийто сърца има поне частица от силната личност на Светлин Русев, да споделят този ден с нас от 16.00 до 20.00 часа на 14 юни 2018,ул.Бузлуджа 31.    

  Изложбата ще продължи от 14 до 16 юни 2018. Галерия Арте благодари на  Стефан Марков, чиято експозиция прекъсват за 3 дни, за да почетем паметта на Светлин. Събитието се провежда едновременно с представянето на банери с фотографии на каменната композиция пред СГХГ,  която Маестрото искаше да постави до самата галерия.