Венецианското биенале се откри

Венецианското биенале се откри официално пред публика на 11 май. То продължава почти до края на ноември. Заедно с откриването пред широката публика бяха обявени и наградите на тазгодишното 58-мо издание с главен куратор Ралф Ругоф. Той определи темата „Можеш ли да живееш в интересни времена“. Заедно със своя екип той е поканил около 78 артисти от целия свят. Интересното в това издание на биеналето е ,че Ругоф е поканил 78-те артиста да направят по 2 произведения, тълкувайки тази тема. Кураторът казва, че в днешно време мненията се поляризират все повече и повече и точно по тази причина той е поканил артистите да направят по 2 произведения интерпретирайки темата „Можеш ли да живееш в интересни времена“.
Произведението на Арт Раджава получи награда „Златен лъв“. Втората награда, специалната грамота „Сребърен лъв“ е за Харис Еспаминонда.
Председател на журито на това издание на биеналето е Стефани Розентау. Всички членове на журито са известни куратори и директори на галерии. Стефани Розентау е от Германия, останалите са от Холандия, Италия, Южна Корея и САЩ.

Павильона на Литва
СНИМКА: Artnet news

Литва, чиито куратор е Лучия Пиетро Юсти, получи „Златен лъв“. Другия отличен павильон е на Белгия, а представените национални павильони на биеналето са 90.

Павильон на Белгия
СНИМКА: Artnet News
Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →