Отличиха най-изявените млади българи за 2018 година

Oтличиха ТОП 10 на “Най-изявените млади личности на България” за 2018 г.

Церемонията по награждаването се проведе на 31 май на Римския стадион в град Пловдив. и целият проект тази година е дело на JCI Bulgaria.

„Тази година форматът на конкурса еволюира много. Ние успяхме да проведем церемонията на по-видимо място и да поставим темата, за неуморния труд и успеха на младите хора в България, в центъра на събитията в Пловдив. Историите на нашите ТОП 20 стигнаха до ушите не само на всички наши гости, но и на случайни минувачи, а тези истории са сърцето на позитивната промяна. Те трябва да бъдат чути и подкрепени.“ – споделя Валентина Куцева, главен организатор на събитието тази година.

Церемонията беше открита от младия гайдар Петър Бодуров, който накара гостите да настръхнат под звуците на България. В програмата участие взеха и Emition Dance Studio с едно многопластово хип-хоп изпълнение на деца и младежи,Всички гости бяха омагьосани от младата певица Мария Добрева.

Още в началото на месец май JCI Bulgaria отличи ТОП 20 на „Най-изявените млади личности на България“, които бяха избрани сред над 100 подадени кандидатури тази година. Журито, съставено от 25 признати експерти в своята област, излъчиха ТОП 20 след административна оценка, а в последствие по време на дискусия на живо успяха да отсеят и финалистите в десетте категории, които оглавиха ТОП 10 на „Най-изявените млади личности на България“.

Ето ги и победителите:

В категория Политически, правни и/или държавни въпроси Вяра Савова, създател на Sofia Legal Hackers и член на управителния съвет на сдружение „Лечение без граници“.

В категория Бизнес, икономика и/или предприемачествоМомчил Кюркчиев, съ-основател и изпълнителен директор на Leanplum.

В категория Личностно развитие и/или постижениеМихаил Стефанов, създател на платформата „Мини машини“.

В категория Иновации в медицинатаСтанимир Сираков, лекар в отделение по Образна диагностика към УМБАЛ Св. Иван Рилски – София и иноватор за територията на България. Той въвежда редица съвременни техники и устройства в полето на ендоваскуларната терапия.

В категория Академично лидерство и/или постижениеТодорка Александрова, български учен с над 50 научни труда, развиващ дейност не само в България, но и в престижния японски университет ВАСЕДА.

В категория Културно постижениеВеселина Сариева, фондация Отворени изкуства, галерия “Сариеви“ и artnewscafe, но най-позната като инициатор на фестивала „Нощ на музеите и галериите“.

В категория Принос към децата, световния мир и/или човешките праваНиколета Попкостадинова, основател на Loveguidе – платформа, която осигурява достъпно и ефективно сексуално и здравно образование на тийнейджъри.

В категория Морално лидерство и/или опазване на околната среда Калин Христов, основател на „Зеленият отбор на България“.

В категория Наука и/или технологично развитиеЕмилиян Енев, предприемач в областта на мобилните технологии и CEO на компанията ReCheck.

В категория Хуманитарно и доброволческо лидерство и/или постижениеМихаела Стойкова, председател на СНЦ “Операция Плюшено мече”.

Церемонията е финалният етап от международния проект The Outstanding Young Persons – TOYP („Най изявените млади личности”), който се осъществява за четвърта поредна година у нас. Програмата цели да отличи с национално признание постиженията на млади личности между 18 и 40 годишна възраст, които са пример за подръжание и създават положителна промяна в България. Конкурсът се провежда в над 100 държави по света, в които Junior Chamber International (JCI) има присъствие. Кандидатурите на българската „великолепна десятка“ вече са подадени към организаторите на международната програма.

Очакваме с нетърпения да разберем дали някои от нашите претенденти няма да заеме ключова позиция в ТОП 10 на света.