Лекция на Дария дьо Буве, старши куратор, Palais de Tokyo

19 март 2019, 18 ч
Френски институт, пл. Славейков 3, София
Вход свободен
Лекцията ще бъде на френски с превод на български

Лекцията се осъществява в рамките на инициативата Sariev+Markov sculpture projects.

Изкуството в публичното пространство е традиция, която се корени във Франция, и по-конкретно в региона на Париж. Ще бъдат представени различни видове интервенции през последните 30 години, било то ефимерни или постоянни възложени проекти, демократични или активистки жестове. Тази лекция ще приеме като отправна точка исторически примери като опаковането на Pont Neuf от Кристо (1985) и колоните на Daniel Buren в двора на Palais Royal (1986). Тя ще се съсредоточи върху „художествените 1%“ (създадени през 50-те години), но също и върху някои скорошни събития, например създаването на “Белите нощи“ (Nuit Blanche) в началото на 2000-те, и по-точно изданието от 2016 г., курирано от Palais de Tokyo – Програмата “1 сграда, 1 работа” или възложените артистични проекти в района на Париж.

-Дария дьо Буве е старши куратор на Palais de Tokyo (Париж). Тя е съ-куратор на 15-то биенале в Лион през 2019 г. с кураторския екип на Palais de Tokyo. Преди това опитът й включва работа с институции (Венецианското Биенале и колекция „Пеги Гугенхайм“ във Венеция; Музея за модерно изкуство и Independent Curators International, Ню Йорк) и галерии (Zlotowski, Париж; Alessandra Bonomo, Рим; Lili Marleen, Ню Йорк). Тя е също и куратор на свободна практика (Париж, Ротердам и Чикаго). Редовно участва различни комисии и жури, и пише за редица списания и публикации. Сред най-скорошните ѝ изложби в Palais de Tokyo са: „Angelica Mesiti – When Doing is Saying” (2019), „Laure Prouvost – Ring, Sing and Drink for Trespassing” (2018), „Carte Blanche to Camille Henrot – Days are Dogs” (2017) и „Mika Rottenberg” (2016).

-Визитата на френския куратор Дария дьо Буве в България е по покана от страна на галерия Sariev Contemporary, като част от Sariev+Markov sculpture projects.

Sariev+Markov sculpture projects е съвместна инициатива на галерия Sariev Contemporary и Марковстудио, която чрез различни дейности (резиденция, образователен модул, съставен от разговори, уъркшоп, дни на отворените врати, както и изложба и сътрудничество с публични институции) цели изграждането на поле за създаване и представяне на скулптурни проекти за публичното пространство, както и среда за обсъждане и развитие на такива проекти.

Първите проекти на Sariev+Markov sculpture projects се осъществяват в партньорство с Френски институт, Столична община, Софийска градска художествена галерия и нейния филиал галерия „Васка Емануилова“, Фондация „Отворени изкуства”.

Проектът е финансиран от Програма „Култура”на Столична община.

Повече информация тук: http://sariev-gallery.com/news/launch-of-sariev-markov-sculpture-projects