Започна най-мащабният книжен форум у нас

45-ото издание на Софийския международен панаир на книгата и петото издание на Софийския международен литературен фестивал започнаха днес под звуците на Софийския духов оркестър.

И двете събития ще се проведат в НДК до 17 декември с работно време от 10 до 20 ч.- всеки ден, а в неделя – до 19 ч. Шестте етажа ще бъдат обагрени от над 200 издателства, включително и гости от вишеградската четворка.

На откриването тази сутрин преобладаващи бяха по-възрастните, които се задържаха главно на щандовете с детски книжки и търсеха коледни подаръци. Очаква се наситената съпътстваща програма, премиерите на най-новите книжни заглавия у нас и вълнуващите срещи с български и чуждестранни автори и издатели, да превърнат Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите.

На откриването на тазгодишния панаир на книгата  председателят на съвета на директорите на НДК, Борислав Велков, приветства с добре дошли гостите и организаторите от страната, и чужбина: “eдна книга би могла да ни отведе в миналото и в бъдещето, но днес тя ни води именно тук, в НДК – обновен, светъл и готов да напише част от своята нова история. Още в далечната 1967 година, Панаирът на книгата е написал своята първа страница и с това е показал, че литературата е неподвластна на времето и предизвикателството, което то ни предоставя. Днес, когато книгите и литературата вече са и технология, и виртуални, изключително се радвам да видя, че НДК е пълно до горе с книги, 6 етажа литература- невероятен успех за организаторите и за Националния дворец на културата. Нека книгите бъдат нашият пилот на духа и мисълта ни.”

Велизара Добрева, председател на управителния съвет на Асоциация “Българска книга”.